Räkcocktail med koriander och chili

 

Det här är en lite modernare variant på klassikern räkcocktail som har fått ett uppsving igen.

Här har räkorna marinerats i limejuice med chili och koriander tillsammans med rödlök i strimlor. Det blir en härlig smak med lite hetta från chilin. Den som vill kan ta basilika i stället för koriander.

Du behöver:

Färska räkor, skalade (till 4 personer ca ett halvt kilo till förrätt)

En bit chili, efter smak och beroende på hur stark den är, finhackad

Lime, saften från 1-2 frukter

Rödlök, en finstrimlad

Färsk koriander, en rejäl näve blad och stjälkar som strimlats

Några vackra hela korianderblad till garnering

Avokado, 1-2 st., skuren i bitar eller strimlor

Gärna färsk mango, skuren i bitar

Salladsblad – gärna ruccola, ekblad eller romansallad och kanske machésallad

Lite olivolja och balsamvinäger

Salt och nymalen peppar om man vill

Cocktailtomater, skurna i halvor

Gör så här:

Skala räkorna och lägg dem i en skål. Pressa över limejuicen och lägg i finhackad chili och koriander, men spara några korianderblad till serveringen. Lägg även i finstrimlad rödlök. Låt marinera ett tag – medan du gör iordning resten.

Skär upp avokadon och mangon och ställ åt sidan. Skölj salladen och slunga den helst i det utmärkta köksredskapet salladsslunga så den blir torr och inte innehåller så mycket vatten. Ta fram några fina skålar eller glas att servera cocktailen i. Jag brukar använda vackra breda champagneglas eller champagneglas som är som strutar. Martiniglas blir också väldigt fint. Lägg salladsblad i botten och häll över lite olivolja och balsamvinäger, smula lite flingsalt över och några tag med pepparkvarnen. Blanda ner mangon och avokadon i räkmarinaden och rör runt försiktigt. Lägg upp räkblandningen på salladsbladen och dekorera gärna med några cocktailtomater och sist några korianderblad. Servera ganska snabbt, även om detta är en förrätt som kan förberedas och ställas fram till gästerna precis vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

5 Kommentarer

 1. Hej!
  Bilden är verkligen hur fin som helst! Jag och pappa tänker faktiskt laga den nu. Mums!

 2. Hej! Vi funderar lite på den klassiska varianten. Visst har du ett bra recept på den med tillhörande sås? Kram

 3. Så bra att du påminner mig om att jag inte lagt ut det. Visst har jag ett sådant recept. Jag tar helt enkelt räkor, sallad, gärna sparris, kanske några tunna ringar röd-, schalotten- eller salladslök – allt serverat med en Rhode Island de luxe. Crème fraîche, chilisås eller tomatpuré, finhackad schalottenlök, kanske en liten gnutt finhackad vitlök, peppar, salt, en liten klick dijon och några droppar cognac! Bon appétit!
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 4. Tack! Blev en fantastisk classic prawn cocktail med räkor, sallad, sparris, avocado och schalottenlök serverat med en Rhode Island på crème fraîche, majonnäs, chilisås, finhackad schalottenlök, peppar, salt, en nypa cayenne och några droppar tabasco, worcestershiresås och, sist men inte minst, cognac.

 5. Receptet kommer att läggas ut nu på lördag. Bra tips till helgen:)
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera