Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Koriander

Usch, koriander gillar jag inte! Omdömena brukar låta: den smakar tvål eller den smakar som bladlöss luktar – unket.

Få kryddväxter river upp känslor som koriandern – hela registret från kärlek till hat. Den är nog en riktig ”Aquired taste”, d.v.s. en smak som man vänjer sig vid. För när man gjort det inträder något underligt. Helt plötsligt kan samma person som vid sitt första möte med denna säregna smak spottade och fräste och tyckte att det var i princip oätligt faktiskt till sin förvåning finna sig själv gå och längta efter smaken och tänka ut lämpliga rätter att äta där man kan använda koriandern. Den resan har jag varit med om sedan jag för länge sedan smakade koriandern för första gången. Nu tillsätter jag den gärna även i rätter där den traditionellt inte brukar höra hemma, som i pastasåser och grytor. Till exempel hävdar jag med bestämdhet att min Medelhavskyckling blir så mycket bättre av en näve koriander precis innan servering. Det och fler recept finner du bland recepten i kolumnen här bredvid.

Koriandern är en av de äldsta kryddväxterna; man har hittat koriander i Tutankhamuns grav. Den finns även omnämnd i Bibeln och man tror att den manna som kom från himlen i själva verket var koriander. Hur det nu än är med den saken så är det en ört som passar till fantastiskt mycket och traditionellt används i både asiatisk och mexikansk matlagning. En salsa fresca som man serverar till nästan allt i Mexiko – där koriandern för övrigt kallas cilantro – består av tomat, chili, lök och koriander med lite salt. Köp majstortillas och fyll med riven ost, vik dubbel och lägg i torr stekpanna och grädda så att osten smälter och tortillan blir hård, servera med salsan som du häller ner i den smälta osten. Sådana quesadillas får man ofta till frukost i Mexiko. Ett särdeles gott sätt att använda koriandern är i en god räkcocktail med chili, lime, avokado och mango. Om vi flyttar oss till Asien känner vi igen koriandern i både det thailändska och det indiska köket. Indiernas svar på mexikanernas salsa fresca är färsk grön chutney gjord på färska korianderblad, mynta, ingefära, limejucie och socker som mixats ihop. Här nedan finner du recept på äkta hemgjord thailändsk grön curry, som innehåller samtliga delar av koriandern; blad, frön och rot! Korianderfröna används faktiskt en del i vår matlagning – i inläggningar och annat, och sedan länge till smaksättning av brännvin och likör! De är rika på aromatisk olja och används även i parfymindustrin. De har en mildare smak än bladen och stjälkarna. Rötterna kan vara svåra att få tag på, men välsorterade asiatiska affärer brukar ofta ha härliga knippen med färsk koriander där rötterna är kvar – utmärkta att använda till den hemgjorda currypastan. Här nedan finns även recept på en indiskinspirerad korianderkyckling. Koriandern figurerar också i det nordafrikanska köket, som i de marockanska morötterna som jag skrev om förra veckan. Kryddiga och spännande är de ett utmärkt gott och nyttigt tillbehör till mycket.

Att koriandern är så nyttig gör ju inte saken sämre. I Kina till exempel har den tillskrivits egenskaper som att ge evigt liv. Min förhoppning är att du nu ska överkomma dina fördomar om koriandern och våga pröva några recept som du finner här på Katinkas Kitchen.

Faktaruta

Coriandrum Sativum är en art i familjen flockblommiga växter. Den är släkt med bl.a. persilja och kallas ibland för kinesisk persilja. I Latinamerika och USA kallas den Cilantro. Koriandern har sitt ursprung i Asien och södra Europa och har odlats väldigt länge, långt före vår tideräkning, som både krydd- och medicinalväxt. Örten är ettårig och blir över en halv meter, den blommar med små vita till ljusrosa blommor och får frön som även används i matlagning och har en mildare smak än bladen. Den sägs ha antibakteriella egenskaper och innehåller en ansenlig mängd kalium, kalcium, magnesium och fosfor samt selen, natrium, järn, zink och mangan. Dessutom C-vitamin, fibrer och antioxidanter. Det finns även de som hävdar att den har en renande inverkan på kroppen vad avser tungmetaller som kvicksilver, bly och aluminium.

Trots korianderns antibakteriella egenskaper ska man se upp med den som är importerad från Asien – den kan ofta innehålla både salmonella och colibakterier, varför den bör både sköljas väl (torka den efteråt) och helst hettas upp. Använd därför den i grytor, currygrytor och andra varma rätter och köp en kruka färsk svenskodlad koriander som komplement att ta till vid serveringen då den ska strös rå över för att både bidra med smak och fägring.

Korianderfyllda recept som du finner genom att söka i sökrutan högst upp i kolumnen till höger:

Räkcoctail med koriander och chili

Färsk grön chutney

Thailändsk grön curry

Salsa med koriander

Kycklinggryta med limepickle och koriander

Marockanska morötter

Lycka till med koriandern önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply