Chutney på tomat och äpple

Det här är min mors recept på hemgjord ketchup/chutney  som hon gör på egenodlade tomater. Mina barn och deras kusiner älskar den.

Utöver att servera den som ett härligt chutneyliknande tillbehör till grillat eller annat är den också en utmärkt smakgivare till fiskgrytor och andra grytor.

Man kan även göra en tomatversion av den nya sommarfavoriten mangochutneysås, som vi kommer fortsätta njuta av inpå hösten och vintern till fläsk och annat kött bland annat. Länk till det receptet: http://katinkaskitchen.com/?p=12210

Du behöver:

1 kg mogna tomater, röda och/eller gula

400 g syrliga äpplen, skalade och hackade

175 g gul lök, skalad och hackade

Samtliga grönsaker (fast tomat är ju egentligen ett bär..) anges i rensad vikt. Om man inte har någon våg till hands kan man ta ca 14-15 medelstora tomater, 3 gröna äpplen och 2 ganska stora lökar

2 – 3 chilifrukter med ”lagom ” hetta alternativt 2 – 3 tsk chilipulver

3 dl vitvinsvinäger

3 dl muscovadosocker (jag tar ljus muscovado men om man vill ha det hela lite mustigare tar man mörk)

1 msk salt

6-7 finmortlade kryddpepparkorn

Gör så här:

Den här satsen ger drygt 15 dl ketchup. Förbered flaskor eller burkar genom att diska dem och sedan sterilisera dem i ugnen som du hettat upp till 100.

1. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär dem i mindre bitar. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärnhus, skala om skalet är tjockt. Skär i mindre bitar. Skala och hacka löken. Ansa och finhacka chilifrukterna. Mortla kryddpepparkornen.

2. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och låt puttra i ca 1 timme, först under lock, utan lock de sista 10 minuterna. Rör om i grytan då och då, särskilt på slutet. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna ett tag.

3. Mixa. Bäst är att använda mixer på hushållsassistent, näst bäst är matberedare, stavmixer i nödfall… Det ska bli en slät och inte alltför tunn sås. Min blir lite tunnare än ”vanlig” ketchup.

4. Fyll flaskorna/burkarna men lämna lite utrymme om satsen ska frysas, tillslut genast och låt förpackningarna svlana. Förvara i frys eller jordkällare, men se till att alltid ha en flaska i kylen.

Förmedlat med vänliga matglada hälsningar genom Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera