Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Timjan

Varje vår flyger någon trädgårdsande i mig, eller om det är en trädgårdstomte, och jag får en obetvinglig lust att odla – örter

Även om det finns många olika örtkryddor som alla har sin charm och sina givna användningsområden i matlagning men även inom örtmedicinen, är det en handfull som vi brukar använda; basilika, timjan, rosmarin, koriander, dragon, oregano, salvia…förutom våra klassiker dill och gräslök, även om den senare nog inte kan räknas till örtkryddorna. Till allas vår glädje är de numera ganska lätta att få tag på i våra vanliga matvaruaffärer. De flesta är även ganska lättodlade och så här års spirar det i köksfönster och trädgårdsland lite varstans. De man odlar själv eller plantorna man köper på handelsträdgårdar har en helt annan hållbarhet och varaktighet. Allt eftersom de växer till och blir större kan man hela tiden klippa ner dem för att se dem skjuta nya skott och de kan skördas hela sommaren.

De flesta örtkryddor gör sig bäst i färskt tillstånd. Timjan fungerar ovanligt bra i torkad version dock. Det är nästan som två skilda, var för sig utmärkta, kryddor – den torkade och den färska varianten.

Timjan använder jag gärna i grytor, marinader, soppor, omeletter och även på potatis och i kryddsmör – som det härligt vackra och goda tomatsmöret som är en stående favorit till sommarens grillat, fast vi gör den även på vintern ibland till rosmarinpotatisen och något gott kött eller lax. Timjan finns även i en extra fräsch variant som heter citrontimjan – väldigt god och lite ljusare i färgen med en distinkt not av citron. För de som har trädgård rekommenderar jag varmt att plantera flera timjanplantor som får breda ut sig och täcka marken – både vackert, praktiskt och underbart att gå och plocka av hela sommaren. Vi andra får nöja oss med att plantera i krukor eller balkonglådor. Timjan blommar med ljuvliga små blommor i skalan från ljusblått till lila, som också är ätliga och kan dekorera maten eller en sallad.

Det går att skriva så mycket mer om örtkryddor. Det här är ämnat att väcka aptiten och lusten för de fräscha och nyttiga örterna och förhoppningsvis inspirera till nya användningssätt. Recept hittar du här bredvid på Katinkas Kitchen, under kategorin timjan eller örtkryddor i kolumnen till höger. Eller så söker du på timjan och de ingredienser du har i sökrutan uppe till höger och får vips fram alla inlägg där råvaran/råvarorna figurerar för extra inspiration.

Faktaruta:

Nationalencyklopedien förklarar torrt att örtkryddor är kryddor från ett flertal örtartade växter, såsom de jag skrivit om här. Jag ska här försöka sprida lite mer ljus kring dem helt översiktligt. Först kan nämnas att de alla tillhör olika arter inom familjen kransblommiga växter.

Timjan, Thymus, en art bland ca 350 olika fleråriga arter som växer i tempererade delar av Europa och Asien. En del av arterna breder ut sig i mattor medan andra växer upprätt. Det finns bl.a. backtimjan, gråtimjan, trädgårdstimjan och hybriden citrontimjan. Timjan har uppskattats mycket inom naturmedicinen och anses vara särskilt bra mot förkylningar genom att vara bakteriehämmande, slemlösande och bra mot hosta. Redan grekiska läkare ordinerade timjanavkok mot luftrörsproblem. Namnet sägs komma av det grekiska ordet Thymiamia och avser det man brände/rökte i templen som rökelse.

Härlig örtkryddig matlagning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply