Skördetider

Nu är en härlig tid med alla färska grönsaker, frukter, bär och svampar som mognar i trädgårdar, skog och mark.

Jag har turen att ibland få leverans in till stan med nyplockade hemodlade härliga grönsaker från mina föräldrars lantställe där min mor går och påtar och petar i jorden mest hela tiden och pysslar med alla växter och vad de ger och skriver om det i sin blogg Fagerdala trädgård.

Här är en korg jag fick levererad med vaxbönor, sockerärtor, okra, gurkor, zucchini, blandade tomater från växthuset, färsk vitlök, rödlök och färsk oregano som även kallas kungsmynta. Av korgen blev det några härliga middagar. Jag älskar bönor – vaxbönor som kokas och serveras med smör eller olivolja eller en vinaigrette, sockerärtor eller sugar snaps bara kokta serverade med smör och flingsalt, gröna bönor som även kallas haricots verts (bokstavligen gröna bönor på franska) bara smörsaltiga eller med bacon eller schalottenlök och örter eller med lök och tomat, bönsallad med färsk mild lök och ruccola i god vinaigrettedressing, bönröra med rosmarin och konfitstekt vitlök att doppa bröd och färska grönsaker i… och mycket mer.

Systrarna Eisenman som skriver om mat i Dagens Industris Weekendbilaga hade många bra tips för två år sedan med recept på dipsåser till sugar snapsen. Ärtor passar mycket bra med mynta, så jag tänkte pröva att göra en dipsås med mynta i.

Zucchinin gör jag en hel mängd olika saker av – det kommer många tips och ett inlägg med fakta om zucchini i morgon här på Katinkas Kitchen.

Tomaterna kan man göra hemgjord lite kryddig ketchup på, som blir mer åt chutneyhållet. Min mors recept kommer här snart i eget inlägg. Läs mer om grönsaker och trädgård på hennes blogg på den här länken: http://fagerdalatradgard2.blogspot.se/

Och okra, som i Sverige är en något udda men mycket god grönsak men används i både Asien, Afrika och Mellanöstern kan man använda i grytor, till exempel indiska grytor, eller förvälla och servera i en vitlöksvinaigrette. Den äts även rå. I just indiska grytor används okra ofta för sin förtjockande egenskap, och anses nyttig för tarmarna. Den är även känd under namnet gumbo, tillhör malvaväxterna och tros ha sitt ursprung i tropiska Afrika, möjligen södra Asien. Okra ska jag återkomma till och skriva mer om senare i höst när det blir dags för mustiga grytor.

Det bästa för att få mycket inspiration och tips är att söka på den grönsak eller råvara du har genom att skriva in den i rutan upp till höger så får du upp alla recept där den råvaran figurerar, eller gå in och se recepten under de olika kategorierna i kolumnen till höger.

Mycket skördeglädje med alla härliga grönsaker, frukter, bär, svampar och annat önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Länk till vaxbönor med schalottenlöksvinaigrette: http://katinkaskitchen.com/?p=12431

Länk till gurksallad med rosépeppar: http://katinkaskitchen.com/?p=12609

Kommentera