Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pannacotta

Det här är en klassisk pannacotta smaksatt med ljuvlig äkta vanilj som kan serveras som den är, eller som på bilden med hallon mosade med lite socker, eller med en fruktgelé. Hur du än väljer att servera den brukar den gå hem hos både stora och små.

Beräkna en dl grädde per person – och lägg till lite ovanpå det. Till 4 personer brukar jag ta 4½ dl grädde, till 6 personer knappt 7 dl grädde, till 8 personer 9 dl grädde och till 10 personer 12 dl grädde.

Du behöver för 6 personer:

Knappt 7 dl grädde

1 vaniljstång av så god kvalitet som möjligt – uppskuren på längden.

½ dl strösocker (ev. muscavado eller något milt ljust rårörsocker)

3 gelatinblad

1½ dl fruktsaft (gjord på åkerbär, passionsfrukt, hallon…) 150 gram bär eller

4 passionsfrukter

1 gelatinblad

Gör så här:

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och lägg i vaniljstången som du skurit upp på längden – jag brukar ta en sax och klippa den längs med. Detta gör du för att alla de goda små fröna ska lösgöras och smaksätta grädden. Rör i sockret. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen). Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i en skål. Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna bara en liten stund så inte är för hett när du lägger i gelatinbladen som du lyfter upp ur sitt vattenbad och kramar ur lite lätt. Rör i dem i gräddblandningen så de löses upp helt. Lyft ur vaniljstängerna och skrapa ur fröna så de är med i pannacottan. Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls. Under tiden som pannacottorna stelnar så pass att man kan lägga på fruktgelén, gör du i ordning den:

Lägg 150 gram bär i en kastrull tillsammans med ½ dl vatten och ½ dl socker. Om du använder passionsfrukter gröper du ur dem och blandar ner i sockerlag som du kokat ihop precis innan. Låt koka upp, smaka av om behövs mer socker eller kanske lite syra i form av några droppar pressad citron. Sila av så du har den klara saften – häll tillbaka i kastrullen. Hit kan du förbereda för att sedan värma upp den inför när du skall ha i gelatinet inför att montera pannacottorna, d.v.s. hälla gelén över.

Lyft av värmen och låt svalna en liten stund så inte är för hett när du tillsätter gelatinet – då kan det skära sig. Blötlägg åter gelatinbladen i vatten så de mjuknar, krama ur dem lätt och rör ner den i fruktsaften så löser sig helt. Låt svalna ytterligare lite och ta därefter ut pannacottorna ur kylen, häll ett ca halvcentimetertjockt lager gelé över dem och ställ åter in i kylen att stelna. Här kan de stå över natten, övertäckta av plast efter de svalnat, innan middagen då du serverar dem.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply