Vaxbönor med tomatvinaigrette

Den trogne läsaren vet att jag älskar vaxbönor, och tycker det är alltför synd att de är så svåra att få tag på. Så här i skördetider kan man ibland finna dem på torgen eller rentav i affärerna. De mår bra av någon syra för att hjälpa upp smaken, så jag serverar dem ofta med schalottenlöksvinaigrette eller som här en vacker och god tomatvinaigrette. På bilden serverat med salviastekt kyckling och risotto milanese. 

Du behöver:

ca ½ kg vaxbönor

2-3 tomater, hackade

1 schalottenlök, skalad och finhackad

2 msk rödvinsvinäger

1-2 tsk dijonsenap

ca 6 msk olivolja eller annan god olja

salt och peppar

Gör så här: 

Skär av fästena och spetsarna på vaxbönorna. Koka dem i saltat vatten så de blir mjuka men inte för mjuka och sladdriga. Hacka under tiden tomaterna och schalottenlöken. Gör dressingen genom att först blanda vinägern med dijonsenapen, salt och peppar. Rör droppvis i oljan och rör så den blir krämig och tjock. Tillsätt löken och tomaten. Ställ åt sidan tills bönorna är färdigkokta. Häll av dem och lägg upp bönorna i en skål eller på ett serveringsfat. Låt ånga av helt kort innan du häller dressingen över. Servera efter ett litet tag när de är varm-ljumna eller mer avsvalnade. De är också goda helt kalla.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera