Omelett med zucchini- och tomatröra

Jag lagar gärna lite för mycket mat när jag är igång och lagar. Rester blir goda middagar i ny tappning. Grönsaksröror som denna på zucchini, vitlök och tomat kan nästa dag få fylla en omelett och på så sätt bli en härlig snabblagad brunch, lunch eller middag.

Du behöver:

2-3 ägg per person (gör antingen en omelett per person eller max en stor omelett på 5-6 ägg och sedan fler om behövs)

1 knapp msk vatten per omelett

olivolja till stekning samt att ringla över den färdiga omeletten

salt och peppar och ev. en knivsudd cayennepeppar

zucchiniröran som du finner på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=13006

Gör så här:

Knäck äggen i en bunke, tillsätt en knapp msk vatten per 2-3 ägg. Vispa med en gaffel så att äggulor och äggvitor precis går ihop utan att slås sönder för mycket. Du kan läsa mer om den ädla konsten att göra en god omelett på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=225

Den som vill tillsätter också en knivsudd cayennepeppar. Jag brukar däremot inte ha i salt och peppar i smeten när jag gör omelett, utan har i det när omeletten tillagats för att få omeletten så krämig och fin som möjligt samt hålla mängden salt nere och få ut max av smaken. Jag strör gärna örtsalt över den färdiga omeletten i stället, för både god smak och sälta.

Hetta upp olja i en stekpanna. Det här är en av de få gånger då jag föredrar en teflonpanna framför min favorit gjutjärn. Du ska ha ganska hög temperatur, nästan högsta. Så fort du märker att oljan blivit varm (det ser man på den) häller du i äggen. Dra genast ner värmen till mycket låg. Har du en gammal elspis och därmed inte lika direktverkande som gas eller induktion kan du antagligen behöva dra av pannan från värmen ett tag. En bränd omelett är inte god. Lyft med en gaffel i ytterkant och i mitten så att det stelnade lyfts upp och det lösa ägget rinner ner mot pannan för att stelna. Gör så hela tiden tills du ser att omeletten börjar stelna. Det här går mycket fort. Peppra och häll på zucchiniröran. Den som vill vara extra effektiv kan ha värmt grönsaksröran först. När omeletten stelnat och röran blivit varm häller du upp omeletten på ett fat. Gör du en större omelett häller du den på ett serveringsfat för gästerna att ta av. Se till att omeletten viks över fyllningen – se bilden, fast det inte blev så snyggt den här gången:). Ringla olivolja över och strö salt över. Jag brukar använda örtsalt (Trocomare eller Herbamare) över omelett. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera