Vaniljsås – Crème Anglaise

En äkta vaniljsås är det perfekta tillbehöret till många pajer och efterrätter. Len och gräddig med massa svarta prickar från den äkta vaniljen. Vaniljsås, crème anglaise, är också basen i många klassiska franska efterrätter; crème brûlée eller äkta vaniljglass. Du hittar båda recepten här på Katinkas Kitchen. Jag började göra hemlagad vaniljsås när jag gick i tredje klass, och förtjusningen har inte avtagit med åren.

Du behöver: 

Knappt 1 dl socker

4 äggulor

ev. 1 tsk maizenamjöl eller potatismjöl

4 dl kokande mjölk

1 vaniljstång, uppskuren på längden

Gör så här: 

Värm mjölken med den uppskurna vaniljstången så den nästan börjar koka. Vispa äggulor med socker och ev. maizenamjöl eller potatismjöl för en något tjockare sås. Häll den kokande mjölken i äggblandningen försiktigt i en tunn stråle under ständig vispning. På detta sätt värms äggulorna sakta. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sätt den över låg värme. Rör sakta och oavbrutet med i botten och på sidorna av kastrullen. Rör tills såsen tjocknat, så den täcker skeden med ett lätt, krämigt lager.

Äggkrämen får inte ens komma i närheten av att koka. Högsta temperatur är 74 grader, eller 77 grader om du har tillsatt mjöl. Annars blir den bränd och kan skära sig. Ta såsen av värmen och vispa ett tag medan den svalnar. Låt den gärna svalna i kallt vattenbad under omrörning. Skrapa ur alla frön ur vaniljstången och släng sedan själva vaniljskidan när du ska servera såsen. Täck över såsen och ställ i kylen tills den ska användas. Den är underbart god att servera som den är. För en lyxigare variant kan man vispa ner 1-2 dl vispad grädde innan servering.


Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera