Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Chapati – indiskt bröd

Till äkta indisk mat äter man ofta roti, eller chapati. Naan som vi ofta ser i indiska restauranger kommer från den muslimska maten i Pakistan, och serveras till exempel till tandooristekt kött. Naan lagas på insidan av de superheta tandooriugnarna där köttet grillas stående.

Chapati är ett ojäst fullkornsbröd som görs av lite olika sorters mjöl. Jag har här valt att presentera ett på fullkornsvete eller grahamsmjöl, eftersom det är lättare för oss att få tag på och det smakar som de chapatis jag ätit i New Delhi. Det är lättare att göra än man tror och blir väldigt gott att servera till en härlig mustig indisk curry.

Vegetarianer får bortse från bilden på en äkta indisk lammcurry här bredvid och i stället servera sina chapatis med någon annan god curry – du finner recept här på Katinkas Kitchen genom att gå in i kategorin indiskt i kolumnen till höger.

Du behöver för ca 15 bröd:

5 dl fullkornsvetemjöl alt. hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl (det tycker jag blir lite bättre)

1,5 dl varmt vatten

1/5 dl olja (jag tar helt enkelt min vanliga kära olivolja)

Gör så här:

Knåda ihop mjöl och vatten och tillsätt oljan. Knåda degen i 5-10 minuter så den blir elastisk och ger bröden den rätta mjuka konsistensen. Jag tycker att det blir bättre chapatis när jag blandar vetemjöl med grahamsmjöl. Den här gången när jag fotade prövade jag med fullkornsvete, eftersom jag inte fick tag på grahamsmjöl.

För bästa resultat ska degen här täckas med en fuktad kökshandduk och lämnas att vila i en timme. Men om man som jag har mer bråttom och inte brukar hinna det räcker det att låta den vila ett litet tag innan du fortskrider med att göra chapatis.

Forma bollar av degen och kavla ut varje boll till ca 15-20 cm platta bröd. Strö lite mjöl över och under dem, men ta inte för mycket mjöl för då blir de bara torra.

Hetta upp en gjutjärnspanna eller kanske ännu hellre en pannkakslagg i gjutjärn. Stek bröden och lägg dem i en hög under en handduk för att hålla dem varma. Servera direkt tillsammans med en härlig curry och alla andra goda tillbehör du kan läsa mer om på den här länken:

Mycket glädje i det indiska köket önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply