Örtsalt

Den trogne läsaren vet att jag gärna använder örtsalt. Mina omeletter får alltid en sista touche av örtsalt och olivolja innan de serveras. Lammfärsbiffarna får extra fin smak av örtsalt och kryddsmör likaså. Tomater på smörgås lyfter i smaken med lite örtsalt.

Jag har vuxit upp med örtsalt, eftersom min mor som ofta hade vegetariska perioder ansåg att örtsalt var mycket nyttigare än vanligt salt, och jag tror hon hade rätt. Då fanns bara Herbamare, men nu finns även Trocomare och Herbamare spicy. Jag föredrar Trocomare eftersom den har en lite intensivare fylligare smak.

En utlandsboende väninna till mig som alltid varit beroende av Herbamare örtsalt bad mig hålla henne med örtsalt genom periodiska leveranser per post. Jag glömmer aldrig när hon en gång skamsen gick ifrån det danska postkontoret under den kritiska ifrågasättande blicken av posttjänstemannen med ett tjockt brunt kuvert som läckte örtsalt i en strid ström. Nu bor hon praktiskt nog i själva produktionslandet.

Jag har på senare tid lärt mig att Herbamare som sagt var även finns i en starkare chilivariant och dessutom ett gott havssalt, som underligt och förvirrande nog även det heter Herbamare, men skiljs åt på färgen.

Slutligen vill jag tipsa om ett udda recept som tillkom av en slump när jag hade slut på tomater men ville göra insalata caprese med mozzarella. Det fick bli gurkskivor mellan mozzarellaskivorna, dekorerat med färsk basilika och rikligt med örtsalt över. Just gurka och örtsalt är en fantastisk kombination. Jag kallar den här salladen för mozzarella i det gröna. Servera gärna med prosciutto. Länk till receptet: http://katinkaskitchen.com/?p=8293

Bon örtsaltig appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera