Höstgryta

En kväll när jag hade tänkt laga en indisk gryta på kyckling men inte fick tag på de rätta ingredienserna fick det helt enkelt bli en av vädret inspirerad höstgryta.

Kyckling kokt i rikligt med rödvin med hela schalottenlökar, trattkantareller och karl johansvamp, timjan och morötter. Grytan blev mycket mustig, härlig och uppskattad bland stora och små och döptes snabbt till höstgryta. Ris och en sallad serverades till, och ett mustigt rött vin.

Grytan går även utmärkt att göra på annat kött av önskat slag och den som vill kan göra den i en slow cooker, t.ex. en Crock Pot.

Du behöver till 4-6 personer:

En hel styckad kyckling, eller önskade delar av kyckling som t.ex. lår – gärna på ben för fylligare smak, beräkna då åtminstone 300 gram kött med ben per person, 200 gram utan ben

2 morötter, skalade och skurna i skivor

1 gul lök eller 3 schalottenlökar, skalade och finhackade

1 påse schalottenlökar (ca 10-15 st.)

ca 1½ dl torkade trattkantareller

ca 1½ dl torkad karl johansvamp

4-5 vitlöksklyftor

½ flaska rött vin

1 burk hackade eller ännu hellre hela tomater på burk, som du sedan delar i bitar själv alt. passerade tomater

ca 2-3 msk tomatpuré

kycklingbuljong eller -fond

svart- och vitpeppar, salt

timjan, ½ tsk torkad eller några kvistar färsk

paprikapulver och gärna lite chilipulver eller kryddblandningen Chili Explosion från Santa Maria eller liknande

3-4 lagerblad

vatten till spädning

olivolja och smör till stekning

Gör så här:

Börja med att lägga svampen i blöt. När jag har bråttom lägger jag den i varmt vatten, men det ska egentligen vara rumstempererat vatten med längre blötläggningstid.

Skala schalottenlökarna, men behåll dem hela. Skala och skiva morötterna – inte för tunt. Skala och finhacka den gula löken, eller schalottenlökar om du som jag föredrar deras smak. Skala vitlökarna, men behåll även dem hela. Stycka kycklingen.

Häll några msk olivolja i en rejäl gryta. Lägg i en ordentlig klick smör och låt den smälta tills det slutat fräsa. Då lägger du i den hackade löken, de hela schalottenlökarna och vitlökarna och fräser detta tills börjar ta lite färg. Tillsätt morötterna och fräs ett tag till. Lyft upp lök och morötter och häll i lite mer olivolja. Öka värmen. Lägg i kycklingbitar och stek dem. Se till att inte för många steks samtidigt – då svalnar grytan för mycket och köttet får ingen färg. Krydda kycklingen med salt och peppar, timjan och paprikapulver samt lite chiliblandning. Lyft upp kycklingen när den fått färg och lägg på ett fat medan du steker resten av kycklingen. Lägg tillbaka kycklingen, löken och morötterna i grytan och häll på vinet. Låt puttra ihop och tillsätt den blötlagda svampen med sitt blötläggningsvatten som också har härlig svampsmak nu. Tillsätt tomaterna, tomatpuré, buljong och några timjanruskor om du har det. Lägg i lagerblad och några hela pepparkorn. Låt grytan koka upp under lock. Rör om då och då, smaka av och låt sedan stå och puttra tills köttet blivit riktigt mört och smakerna blandats härligt. Späd eventuellt med vatten eller mer vin. Smaka av om du behöver mer peppar, salt, buljong, tomatpuré, vin? Precis som alla andra grytor blir den här grytan extra god av att lagas dagen innan så smakerna får mogna och blandas.

Servera med ris, kokt potatis eller quinoa, eller bara ett gott bröd och en grönsallad.

Vintips: Ett mustigt kryddigt vin passar fint till grytan med de mustiga höstiga smakerna. Vi drack en Côtes du Rhône till. Jag tror även att det prisvärda och goda australiensiska vinet Jeanneret Réserve Cabernet Sauvignon, Artnr 6830 skulle passa mycket bra till. Ytterligare ett bra alternativ för dem som vill ha ännu mer fyllighet, smak och fatkaraktär är Vina San Pedros vin som jag skrev om härom dagen, 1865 Cabernet Sauvignon från Maipo i Chile, Artnr 16672, 119 kr.

Ett utmärkt vin till mustiga grytor med de härliga höstsmakerna av svamp är Crozes Hermitage Cave de Tain, från Rhônedalen, Côtes de Rhône. Det är ett bra gamla världen-vin med de typiska smakerna med härlig frukt och kryddighet. Därtill prisvärt för 99 kronor, Artnr 2815.

Bon appétit önskas med matglada vänliga hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera