Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Krämiga räkor

kramiga-rakor-3-Katinkas-Kitchen1-300x225

Det här är en oerhört lättlagad rätt med räkor i en härlig sås på vitt vin, buljong och grädde. Smaksättningen är just det vita vinet, schalottenlök och dragon tillsammans med en knivsudd cayennepeppar. Enkelt, snabblagat och gott – till vardags eller fest.

Här prövade vi rätten tillsammans med en chilensk Sauvignon Blanc från Viña San Pedro. Det var mycket gott men jag tror att deras Chardonnay kan passa ännu bättre till denna krämiga sås.

Servera gärna ris och smörsaltiga bönor till. På bilden ser du även en enkel, god och fräsch gurksallad med citron och rosépeppar. Du finner receptet på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=12609

Receptet på smörsaltiga bönor: http://katinkaskitchen.com/?p=2096

Du behöver för 4 personer:

Räkor, frysta eller färska. Beräkna ca 150 gram skalade räkor per person. Jag använde en påse skalade räkor som jag hittat på rea på Konsum. Tigerräkor går också bra, gärna skalade.

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

1-2  dl vitt vin

2 dl grädde eller grädde och crème fraiche

buljong eller fiskfond

1 tsk torkad eller 1 msk färsk dragon

en knivsudd/kryddmått cayennepeppar (ger ett litet bett som mildras av krämigheten)

peppar från kvarnen och salt

smör till stekning av schalottenlöken

gärna vårlök (eller om det heter höstlök så här års), strimlad till serveringen

Gör så här:

Börja med att sätta på riset och vattnet till bönorna. Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Stek löken i smöret så det blir mjukt utan att ta färg. Häll i vinet och låt puttra ihop ett tag innan du tillsätter grädden och buljongen eller fonden. Krydda med dragon, cayenne, peppar och salt. Låt puttra ihop och smaka av. Tänk på att räkorna mildrar smaken när de läggs i.

När riset är färdigkokt och bönorna likaså lägger du i räkorna för att bara precis värmas. Om de kokas för länge blir de bara sega. Använder du råa tigerräkor till exempel kokar du dem tills du ser att de ändrar färg och blir röda. Då är de klara.

Servera direkt med ris, bönor och gärna gurksalladen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply