Hemgjord vaniljsås

Man kan faktiskt säga att det började med vaniljsås, allt mitt matlagande. När jag var liten älskade jag vaniljsås och när jag var 8-9 år gjorde jag ofta äppel- rabarber- krusbär- blåbär- hallon- och andra pajer – med mycket vaniljsås! Eller Marsánsås var det faktiskt. I tioårsåldern upptäckte jag att man kunde göra vaniljsåsen själv. Då blev det ännu mer pajer till familj och vänner. Och på den vägen är det att mitt matlagande och bakande blev en passion som jag nu tagit vidare i och med matbloggandet.

Jag är fortfarande svag för en god vaniljsås, även om jag inte äter lika mycket. Vaniljsås heter på köksfranska crème anglaise, d.v.s. engelsk grädde. På engelska heter det custard och är en stomme i det engelska efterrättsköket tillsammans med puddingar (efterrätt heter ju pudding på engelska).

Jag har tidigare skrivit om det klassiska franska receptet på vaniljsås (http://katinkaskitchen.com/?p=132) från Det Goda Franska Köket, skriven av Julia Child m.fl. Här kommer nu en variant på vaniljsås från en annan matglad matfantastmamma som bloggar med stor framgång i Norge, Trine på http://trinesmatblogg.no/ Hennes vaniljsås är gjord på bara grädde medan den klassiska består av mjölk som tjocknat till kräm med hjälp av äggulorna. Den som vill rör sedan ner vispad grädde i den färdiga vaniljsåsen – något som Trine alltid gör i sin.

Jag tror det är dags för mig att göra vaniljsås igen – måste fixa nya fräschare foton! 🙂

Du behöver:

3 äggulor

2 msk socker (jag tar gärna finkornigt råsocker)

1 vaniljstång (eller 1/2 om det är den stora fina saftiga typen)

2 dl grädde

ytterligare 2 dl grädde, vispad denna gång, att röra ner i den färdiga såsen

Gör så här:

Blanda äggulor, socker, den uppskurna vaniljstången och 2 dl grädde i en tjockbottnad kastrull. Vispa och rör om ordentligt över medelhög värme tills tjocknar utan att koka. Om den får koka koagulerar den och kan dela sig. Lyft den snabbt av värmen när den börjar tjockna och fortsätt vispa och röra ett tag för att få ner sval luft och förhindra koagulering.

Ställ såsen att svalna, i vattenbad eller ute om är svalt ute. Strax före servering vispar du upp resterande 2 dl grädde i en skål och rör ner den vispade grädden i såsen.

Servera till pajer eller de underbara ugnsbakade äpplena med mandelfyllning som jag kallar mandeläpplen. Recept finner du här bredvid eller på den här länken: Länk till receptet på den ljuvliga aprikospajen du ser på bilden bredvid: http://katinkaskitchen.com/?p=13400 Länk till extranyttig smulpaj: http://katinkaskitchen.com/?p=2968

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera