Pasta med bacon, zucchini & tomater

Det här är en pastarätt som går otroligt fort att laga, och blir jättegod!

Du behöver för 4 personer:

1 paket bacon

2-4 vitlöksklyftor, skalade och skivade eller hackade

1 mellanstor eller 2 små zucchinis

6 tomater

1/2 röd chili eller torkad chili eller chiliflakes

färsk timjan

1/2-1 dl vitt vin

1-3 msk tomatpuré

gärna 2-4 msk puré på soltorkade tomater (som jag hittar på Coop – underbar ingrediens i pastasåser!)

olivolja

ca 400-500 gram pasta – jag tog spaghetti

salt och peppar

Gör så här:

Börja med att sätta på en stor kastrull med pastavatten. Jag brukar koka upp vattnet i vattenkokaren och fylla på ett antal varv.

Strimla bacon och stek den i stekpannan med lite olivolja. Skär zucchinin i bitar, hacka tomaterna. Tillsätt den hackade vitlöken. När baconet börjar bli välstekt och lite knaprigt häller du på det vita vinet och låter det puttra ihop ett litet tag innan du häller i tomathacket. Krydda med tomatpuré, gärna puré på soltorkade tomater som ger extra fyllighet, timjan, peppar och chili. Tillsätt även zucchinin. Lägg samtidigt i pastan att koka i saltat vatten utan lock. Låt såsen koka ihop tills zucchinin börjat mjukna men inte vissnat ihop helt. Smaka av om du behöver krydda med mer salt, peppar, chili, timjan?

Häll av pastan när den är al dente – d.v.s har ett motstånd kvar i kärnan. Tänk på att pastan mjuknar ytterligare efter kokning när den blandas med såsen. Det blir så mycket godare när pastan är som i Italien i stället för genomkokt och geggig. Blanda den nykokta avrunna pastan med såsen. Ringla lite extra olivolja över. Servera direkt.

Vintips: Just idag kommer ett prisvärt italienskt vin ut på Systembolaget: Villa Marina Rosso Conero från Marche på ostkusten av Italien, vid Adriatiska havet. Det passar mycket bra till den här rätten och andra pastarätter, men även till kött och grytor. Vinet har fin frukt och avvägd syra och fyllighet och är ett fynd för sina 79 kronor. Art nr. 2143.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Vinet har vi provat och det gillades. Pasta gillas också, får se om vi inte pastar på fredag…

Kommentera