Gratinerade fikon med chèvre

Det här är en riktig favorit med många härligheter från Medelhavet i en och samma ljuvliga lilla rätt.

Jag serverar den gärna till förrätt eller som plock/drinktilltugg som en slags tapas eller antipasti. Just nu är tiden då vi faktiskt kan hitta helt okej fikon i affärerna till något sånär överkomligt pris, så passa på att pröva att gratinera fikonen med chèvre och servera med prosciutto och basilika.

Du behöver för 4 personer:

8 fikon, tvättade

75-100 gram chèvre (getost), gärna den utan kanter

olivolja att ringla över

peppar

salt

4 eller 8 skivor prosciutto (lufttorkad italiensk skinka)

färsk basilika

Gör så här:

Tvätta fikonen. Skär dem som i klyftor, men inte hela vägen ned. De ska fortfarande hålla ihop i botten – se bilden. Fläk ut dem lite, fortfarande utan att de trillar isär. Lägg dem i en ugnsfast form som du smort med olivolja.

Smula chèvren i skåran i fikonen. Ringla olivolja över och peppra. Gratinera i ugnen på 200-225 grader i 5-10 minuter så att osten och fikonen blivit varma men de inte bränts.

Tag dem ur ugnen, dekorera med prosciuttoskivor och basilikablad, ringla lite mer olivolja över och smula flingsalt över. Servera direkt.

Buon appetito!

För några tankar och tips på viner – se kommentarsrutan här nedanför.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

2 Kommentarer

  1. Vad dricker man lämpligen till denna härliga förrätt?

  2. Det är lite klurigt att kombinera de här underbara smakerna med vin. En tanke är en spansk jerez (sherry) – då en som inte är heltorr, utan kanske en oloroso eller annan. Annars tror jag att en Moulin Touchais, ett sött Loirevin, skulle passa bra. För ett torrare alternativ skulle jag säga att klassikern hos oss – en tysk Riesling funkar bra, eftersom syran är mer framträdande i den. Gärna då halvtorr, med lite sötma.
    Med vänliga mat- och vinglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera