Asiatisk nudelsallad med räkor

Det här är en riktig favorit! De sötsyrliga smakerna med chilins hetta läskar underbart i sommarvärmen. Ta ganska mycket risnudlar – det brukar gå åt! De har dessutom fördelen att vara glutenfria!

Denna rätt passar mycket bra att servera till många gäster eftersom den är lättlagad och gärna kan stp i kylen över natten för att sedan serveras till exempel på en buffé. På sommaren är det en av våra favoritluncher. Vintipset är en tysk Riesling, t.ex. Adolf Schmitt som är mycket prisvärd.

Du behöver för 4 personer: 

1 paket smala risnudlar, kallas också vermicelli – diabetikern tar nudlar tillverkade av mungbönor

romansallad och ruccola

ca 400 gram färska räkor – extra praktiskt är att köpa handskalade i lag på burk, jättegoda och gör det lättlagat

1 kruka färsk koriander, hackad

1/2 – 1 färsk röd chili, tvättad och strimlad eller hackad

1 knippe vårlök, sköljd och strimlad

gärna 1-2 schalottenlökar, skalade och ganska tunt skivade

ca 3 msk thailändsk fisksås, Nam Pla

ca 3 färska limefrukter, den pressade saften

en aning palmsocker, kokossocker, muscavadosocker eller råsocker (diabetikern tar bara en gnutt och då helst kokossocker som lär ha bästa GI-värdet)

ev. lite ljus japansk soja (godare och mildare samt ljusare än kinesisk)

Gör så här: 

Koka risnudlarna (vermicelli) enligt anvisningarna på förpackningen, men lite kortare tid än de brukar ange – det går fort och det brukar räcka med att de bara läggs i kokhett vatten i två minuter så det ej blir grötigt. Skölj av dem i durkslag i kallt vatten, låt rinna av medan du blandar dressingen.

Strimla några schalottenlökar och/eller vårlök/sommarlök/sticklök – vad de nu kan kallas i din affär. Även blasten från gul lök kan användas.

Hacka röd chili och beräkna mängden efter tycke och smak – kolla hur stark din chili är. Vill du vara lat kan du ta torkad smulad chili från kryddburk som finns i alla affärer numera.

Pressa saften av limefrukterna och kanske någon citron för att dryga ut om du lagar till många. Har du bara citron tar du självklart det, men det är extra gott och aromatiskt med smaken av lime. Blanda i thailändsk fisksås (kallas nam pla) – smaka av. Om du tycker den smaken är överväldigande kan du ta ljus sojasås i stället eller komplettera med sojan. Lägg i chilin. Rör i lite socker. Smaka av så du har fin balans mellan syra, hetta och sötma med lite beska. Hacka koriander och blanda i, spara en del att lägga ovanpå som dekoration vid servering. Låt stå och dra ett litet tag medan du plockar fram räkor eller fisk.

Ta fram ett vackert stort serveringsfat. Lägg först upp romansallad toppad med ruccola, därefter risnudlarna. Lägg på schalottenlöken och en del av salladslöken. Ovanpå det räkorna och sist dressingen över. Toppa med mer salladslök och koriander.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från  Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera