Baba ganoush

Baba ganoush heter även moutabal. Oavsett vad man kallar det är det en alldeles oemotståndligt ljuvlig röra gjord på aubergine som rostats mjuk och krämig och därefter smaksatts med vitlök, tahini som är en sesampasta, citronsaft och spiskummin. Den har sin alldeles självklara plats på ett mezebord med en kavalkad av arabiska förrätter som gärna följs av mixed grill. Du hittar alla recept för en riktig arabisk afton här bredvid.

Du behöver:

1-2 auberginer

några msk tahini (sesampasta som finns att köpa färdig på burk i välsorterade livsmedelsaffärer)

1-2 vitlöksklyftor, gärna fransk eller spansk med mildare smak

några msk citronsaft

salt

en aning spiskummin

lite chili eller chiliblandning – jag använder lite chili explosion från Santa Maria – utan att få ett öre för att nämna det:)

1-2 msk olivolja

Gör så här:

Dela auberginerna i halvor. Pensla dem med olivolja. Lägg dem på en plåt i ugnen och rosta dem i 175-200 grader tills de är helt mjuka. De kan även rostas hela om man vill, men eftersom det tar längre tid brukar jag dela dem först.

Skopa ur det mjuka aubergieneköttet och lägg det i en mixer. Tillsätt vitlök, tahini, citronsaft, salt, spiskummin och kör mixern så att det blir en puré. Smaka av om du behöver mer av något.

Lägg upp i en skål eller på ett fat, släta till och fixa lite mönster ovanpå med en sked. Ringla lite olivolja över. Strö gärna sumac eller paprikapulver över. Ställ fram på bordet tillsammans med dina övriga meze-rätter. Du finner fler recept här bredvid.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

 1. Fredrika Hübsch

  Hej Katinka!

  Detta recept ska jag använda. Hur väl klarar sig röran i kylen, om inte allt går åt på en gång?

  Kram,
  Fiffi

 2. Hej! Vad kul! Den här röran, som i Mellanöstern heter Moutabal, är supergod. Eftersom auberginen är bakad och den innehåller vitlök har den ganska god hållbarhet. Det som drar ner den är yoghurten. Använder du färsk fin yoghurt med sista-datum en bit framåt i tiden tror jag röran kan hålla upp till en vecka i kylen, i burk med lock.
  Bon appétit!
  Vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera