Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Aubergine och zucchini med balsamico

På Oliviers & Co har de inte bara goda olivoljor, utan även speciella balsamvinägrar. Såväl den vanliga äkta sorten som en spännande smaksatt med vanilj som jag ska hitta på något kul med framöver. De har också ett antal vinägrar som kallas condiments, som är smaksatt vit balsamvinäger.

Till exempel finns en smaksatt med granatäpple, en annan med smak av ingefära och honung, en med fikon och en med mango. De här är riktigt kul och spännande att kombinera med olika vanliga eller smaksatta olivoljor.

Här har jag stekt skivor av zucchini och aubergine i en vanlig olivolja, saltat och pepprat och därefter droppat olika smakkombinationer över. Det blev fantastiskt gott! Man kan äta de här godsakerna som de är, kanske tillsammans med en sallad före maten, eller som tillbehör till maten.

Det var väldigt skojigt och uppskattat att pröva sig fram själv vid matbordet med olika smakkombinationer. De kombinationer vi fastnade för var:

– mangovinägern med mandarinolivolja – en spännande fruktig sötsur exotisk smakmix.

– granatäpplevinägern med olivoljan med smak av mild mynta – exotiskt och fräscht.

– och vinägern med ingefära och honung tillsammans med myntaoljan eller den vanliga franska oljan som har en lätt not av äpplen helt naturligt.

Du behöver:

1-2 zucchinis, tvättade, torkade och skivade

1-2 aubeginer, tvättade, torkade och skivade

olivolja till stekning

salt och peppar

smaksatt balsamvinäger (brukar vara gjord på s.k. vit balsamvinäger)

smaksatt olivolja eller helt enkelt en vanlig god olivolja (du kan se på bilden vilka vi använde)

Gör så här:

Stek grönsaksskivorna på ganska hög värme i relativt rikligt med olivolja. Vad gäller auberginen suger den förfärligt mycket olja, men när den steks i lite mer olja som hettats upp ordentligt händer något spännande; den suger först upp en del, men inte lika mycket som om oljan har lägre temperatur, för att sedan släppa ifrån sig en del olja igen.

Lägg upp de mjuka stekta grönsaksskivorna på ett vackert fat. Tänk på att zucchinin är god även då den är lite krispig och rå i mitten, medan auberginen måste bli genomstekt och mjuk för att över huvud taget vara god. Jag har träffat många som varit övertygade om att de inte tycker om aubergine bara för att de fått dåligt tillagad aubergine. Rätt tillagad är det en alldeles underbar grönsak med härliga smaker och många användningsområden.

Steker du mycket aubergine och zucchini kan du hålla den varm i ugnen medan du fortsätter steka resten. Salta och peppra eftersom. Servera med olivolja och balsamvinäger i den eller de kombinationer du valt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply