Entrecôte med rostat vitlökssmör

Första gången jag smakade rostat vitlökssmör var på Mattias Dahlgrens restaurang Bon Lloc för många år sedan. Det var det godaste kryddsmör jag hade smakat, och jag åt alldeles för mycket av det underbara nybakta brödet före maten på grund av smöret.

Att steka en bit gott kött och servera det med ett härligt smör som detta är ett oerhört enkelt sätt att få till en festlig middag, vare sig det är med eller utan gäster. Här serverade jag även långsamrostade tomater, en fräsch grönsallad och ett gott bröd till. Svårare behöver det inte vara.

Tips på ett gott vin till: som jag nyligen prövade: Ett vin från Sydafrika som är nytt sedan den 1/10 på Systembolaget – Long Beach, Art.nr. 2054 för 87 kronor. Ett vin gjort på 60% Grenache, 30% Syrahoch 10% Mourvèdre är det ett vin i stil med sydfranska viner. Mustigt, med mycket frukt, doft och fyllighet passar det med sina noter av plommon, örter och fat väldigt bra till just en bit stekt kött.

Du behöver:

Beräkna ca 200 gram kött per person – vi tog entrecôte, men även utskuren biff, oxfilé, rostasfilé, T-bensstek eller flankstek fungerar bra

Salt och peppar (när jag lyxar till det använder jag gärna tryffelsalt som jag hittade på Oliviers & Co, men gissar kan finnas på andra välsorterade ställen också)

Smör och olja till stekning (viktigt för att dels få den goda smaken av smöret men utan att et bränns då mjölkresterna fälls ut vid de höga temperaturer som krävs för att köttet ska bli bra stekt – därför blandar du i olja, jag använder alltid bara olivolja, men annan neutral olja lämpad för stekning passar bra) OBS! När jag, eller snarare maken som är en hejare på att steka kött, steker i grillpanna använder vi inte något fett – för att få fram de fina ränderna på köttet.

Länk till receptet på det rostade vitlökssmöret: http://katinkaskitchen.com/?p=14537

Länk till receptet på de långsamrostade tomaterna: http://katinkaskitchen.com/?p=14524

Gör så här:

Börja med att göra smöret. Rosta gärna vitlöken i ugn samtidigt som tomaterna. Det här gör jag ibland dagen innan jag ska servera rätten.

När det är dags att steka köttet är det viktigt att ta fram det och låta det ligga i rumstemperatur någon halvtimme före stekning. Krydda med peppar och salt eller tryffelsalt. Hetta upp stekpannan ordentligt, lägg i en klick smör och olja om du använder vanlig stekpanna. Stek köttet 2 minuter på varje sida. Det är en god idé att sätta en timer så att det verkligen bara blir stekt 2 minuter på vardera sida för bästa resultat.

Servera direkt med det rostade vitlökssmöret, långsamrostade tomater  och sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera