Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lammrostbiff med goda tillbehör

Lammrostbiff är numera ganska lätt att finna i affärerna, och både lättlagat och väldigt gott att bjuda på.

Jag steker den hel på hög värme i stekpannan bara för att ge den fin yta. Därefter ställs den i ugnen på 70 grader i ca 30-45 minuter med en termometer i sig tills den nått 57 grader. Då blir den perfekt rosa, saftig, mör och fin.

Till serverar jag klyftpotatis eller som här potatisgratäng i portionskokotter smaksatt med parmesan, och gärna gröna bönor av något slag samt ugnsbakade eller långsamrostade tomater. En rödvinssås eller rostat vitlökssmör är också gott till.

Och så ett gott rödvin, gärna en Côte du Rhône som passar fint till lammet.

Du behöver:

Beräkna ca 200 gram kött per person. Lammrostbiffarna är ganska små så jag tar en per person och får oftast trevliga rester över till god lunch eller brunch under helgen

salt och peppar

smör och olja till stekning

För potatisgratäng i portionskokotter behöver du:

potatis, skalad och tunt skivad

salt och peppar

vitlök, skalad och pressad

riven parmesan

grädde

smör att smörja formarna med

För rödvinssåsen behöver du:

3-5 dl rödvin

2 dl god köttbuljong

ev. 2 finhackade schalottenlökar stekta i lite smör

ca 30 gram smör att vispa i på slutet

Länk till det ljuvliga rostade vitlökssmöret: http://katinkaskitchen.com/?p=14537

Länk till långsamrostade cocktailtomater: http://katinkaskitchen.com/?p=14524

Gör så här:

Gör i ordning och förbered de tillbehör du valt att servera till, som de långsamrostade tomaterna och vitlökssmöret. Tomaterna börjar du med redan på dagen eller kvällen innan, smöret kan du också laga före eller göra under tiden som gratängerna gräddas.

Så här gör du gratängerna:

Smörj portionskokotterna till potatisgratängerna med smör. Lägg i en omgång skivad potatis, pressa lite vitlök över, lägg i lite riven parmesanost, salta och peppra och lägg i ett nytt lager potatis. Upprepa tills formarna är nästan fulla. Avsluta med parmesan och grädde och gärna en liten klick smör överst. Ställ formarna i ugnen på 150-175 grader och grädda dem i ca 45 minuter. Känn med en sticka eller knivspets så att potatisen är helt mjuk. Gratängerna ska ha fått lite färg men inte för mycket och vara mjuka och krämiga med härlig sälta.

Såsen gör du enkelt genom att koka ihop rödvin och en god köttbuljong eller köttfond så att den reduceras till en fjärdedel. Då klickar du i rumstempererat smör och vispar i varje klick ordentligt innan du vispar i nästa. Hetta inte upp såsen för mycket efter att allt smöret tillsatts. Då kan den dela sig eller i vart fall bli tunnare igen, smöret förtjockar såsen. Det blir en extragod sås om du börjar med att fräsa finhackad schalottenlök i smör innan du häller i vinet och buljongen.

Tag fram köttet ca en halv timme innan du ska steka det. Tänk på att det sedan ska stekas i ugnen i åtminstone 45 minuter. Peppra och salta det. Hetta upp stekpannan så den blir riktigt het och smält smöret tillsammans med oljan. När det slutat fräsa lägger du i köttet och låter det bara få fin stekyta runtom. Lägg därefter köttet på ett ugnsfast fat eller en plåt. Använder du grillpanna steker du köttet utan fett för att få fina ränder. Hit kan du förbereda och sedan låta köttet stå till ca 45 minuter innan det ska serveras.

Stick en termometer i den tjockaste biten och ställ köttet i ugnen som du värmt till 70 grader. Har du bråttom kan du sätta ugnen på 90 grader, men det blir ännu saftigare vid den lägre temperaturen. Använder du digital termometer sätter du den på 57 grader.

När köttet nått en innertemperatur på 57 grader tar du det ur ugnen. Låt det vila ett tag innan du skär upp det. Arrangera direkt på tallriken eller lägg upp det på fat med tillbehören.

Servera – bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply