Chokladkaka krämig extragod

En chokladkaka ska vara riktigt krämig och likna en fluffigt krämig chokladtryffel tycker jag. Den här gör alltid stor succé och är väldigt lättlagad. Jag serverar den gärna med färska bär, helst hallon. På vintern gör jag ibland en sallad på apelsiner, till påsk en gul sallad med mango, apelsin och passionsfrukt och serverar till. Men den är lika god bara som den är, med en klick vispad grädde. Baka den gärna någon dag i förväg så den kan stå till sig.

Knepet för att få den sådär perfekt krämig är, förutom kärlek och magi, att den absolut inte får bakas för länge! Den skall bli tryfflig och krämig inuti, varför tiden i ugnen vanligtvis är max 15 minuter. Att den ser vettlöst rinnig ut i mitten är ett gott tecken – det är chokladsmöret som stelnar när det har svalnat. Så snart den är fast i kanterna är den således klar – inte en minut längre!

Faktum är att det här är en kaka som blir precis lika god, om inte bättre, i glutenfri version, med ljust glutenfritt mjöl.

Den mår alldeles utmärkt av att bakas i förväl och förvaras svalt, kylskåp eller skafferi fram till serveringen. Det är precis som att chokladen mognar och smakerna sätter sig när den får tid att vila innan den serveras, men den går även utmärkt att baka samma dag som den ska serveras.

Du behöver:

200 gram mörk choklad – jag använder helst Valrhona 67% (eller annan god mörk choklad)

200 gram smör

4 ägg

knappt 2 dl socker

drygt 1½ dl vetemjöl – eller för glutenfri variant: ljust glutenfritt mjöl

1 tsk bakpulver

Gör så här:

Skär smöret i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Bryt eller hacka chokladen och lägg den i kastrullen att smälta på lägsta värmen på spisplattan tillsammans med smöret. Rör då och då och passa så inte står kvar efter har smält. Ställ att svalna.

Vispa under tiden ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret. Häll i choklad-smörblandningen i äggvispet och rör även försiktigt i mjöl-bakpulverblandningen. Häll i smord form med löstagbar kant. Grädda i 175 graders ugn i max 15 minuter.

Observera att den skall vara riktigt rinnig i mitten – det stelnar lite sen. Låt stå svalt – gärna över natten.

Servera med vispad grädde, kanske även bär, rårörda eller hela, apelsin eller annan frukt eller fruktsallad till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

En kommentar

  1. åh man älskar ju choklad och färska bär! Härligt1

Kommentera