Pad Thai – thainudlar

Det här får väl kallas Thailands nationalrätt, gatustånd bjuder ut den överallt. Den är fräsch och ganska lättgjord. Jag gör den på räkor, men det finns även en variant på kyckling.

Den kan serveras som ensamrätt, som förrätt eller som en av flera thailändska rätter. Jag gör den ibland till lunch på sommaren eller en helg. Glöm inte limeklyftorna att servera till.

Det är även gott att ställa fram en thailändsk hetsyrlig sås gjord på limejuice, Nam Pla (den thailändska fisksåsen), palmsocker och hackad chili att hälla på sin Pad Thai.

Du kan läsa om de karakteristiska thailändska ingredienserna på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=14997 och du finner fler härliga thailändska recept här bredvid eller under kategorin asiatiskt och thailändskt i kolumnen till höger.

Du behöver till ca 4 personer:

Thainoodlar, 300 gram (jag köper risnudlar) – blötlagda enligt förpackningen

2 st ägg

Böngroddar, färska eller på burk

1 dl jordnötter, hackade

1-2 msk palmsocker (eller råsocker – annars vanligt socker)

2 msk torkade räkor (köps i asiatisk affär) – skölj innan användning!

1-2 msk Nam Pla (thailändsk fisksås)

2-3 klyftor vitlök, skalade och hackade

2-3 schalottenlökar, skalade och hackade

3-4 msk lime- eller citronjuice

4-5 stjälkar salladslök (kallas även vårlök), hackade

1 dl färsk koriander

röd chili, hackad (enligt önskad styrka och hetta)

Skalade räkor – jag brukar ta en påse frysta skalade räkor, men man kan ju skala dem själv

olja till stekning (jag tar alltid olivolja, något oortodoxt, men annan neutral olja är lämplig)

Gör så här:

Hacka de torkade räkorna, vitlöken, schlottenlöken, chilin och strimla salladslöken. Vispa upp äggen i en skål och ställ åt sidan så länge.

Blötlägg noodlarna enligt förpackningens ansvisningar. Det brukar vara lämpligt med 2-3 minuter i hett kokande vatten. Lägg noodlarna i en skål och häll det heta vattnet över, häll av i ett durkslag när du känner att noodlarna är mjuka men inte blivit för uppmjukade – de ska ju wokas också.

Hetta upp olja i en wok. Fräs vitlök och schalottenlök under ständig omrörning, tillsätt chilin, häll i äggen under konstant omrörning – de ska bli som trådig äggröra. Tillsätt noodlarna och böngroddarna. Använder du färska böngroddar är det lämpligast att hälla i dem innan noodlarna, tycker jag. Smaka av med Nam Pla (den thailändska fisksåsen), socker och lime- eller citronjuice. På slutet läggs räkorna i och allt rörs runt för att precis bara hetta upp räkorna. Strö den hackade salladslöken över och servera. Lägg upp på ett fat eller i en skål och strö över hackade jordnötter och koriander samt kanske mer hackad chili för den som vill ha mer hetta. Dekorera med limeklyftor att kunna pressa över.

Servera gärna tillsammans med en starksyrlig thailändsk sås.

Och vad serverar man för dryck till denna mat, kan man undra. Det klassiska är väl en öl – helst en thailändsk som Singha t.ex. Men faktum är att för oss som inte är lika förtjusta i öl finns det ett vinalternativ som funkar alldeles utmärkt med thailändsk mat med sin hetta, syra och sälta – Riesling, och då tysk. Anledningen är att tyskarnas Riesling finns i torrare varianter än den fransmännen gör företrädesvis i Alsace. Det kommer mer om Riesling framöver.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera