Thai curry på kokosmjölk

Det här är en äkta grön thai curry med kokosmjölk, kyckling och den alldeles speciella ingrediensen baby- eller pea aubergine. Det är små hårda ärtliknande grönsaker med en lite kartig smak som ger den särskilt thailändska karaktären. Du köper dem i asiatiska mataffärer. När jag inte hinner till en sådan ersätter jag med zucchini, sockerärtor, sugar snaps eller broccoli.

Fantastiskt god mat som blivit så ebarmerligt fotograferad av mig.. sorry! Ska försöka byta ut bilden!

Det blir oerhört mycket godare när man gör currypastan själv. Risken är bara att man äter god thailändsk curry mer sällan än förut, på grund av den enorma smakskillnaden mot den köpta currypastan. Gör en riktigt stor sats och frys in det du inte använder direkt, så får du en underbar middag på nolltid vid senare tillfälle. Den currypasta som ska frysas in måste stekas i matfett först, eftersom det är färska ingredienser som ”vissnar” när de fryses, om de inte ”förvällts” genom stekningen. Då håller sig å andra sidan currypastan länge och väl i frysen. Ta dubbla plastpåsar och förslut väl så aromerna håller sig inom påsen, och inte sprider sig till annat i frysen.

Nedan följer ett underbart recept på grön curry. De kommer från en mycket bra kokbok om thailändsk mat som har skrivits av Fredrik Liljeblad och Kjell Fornander, som har tillbringat en hel del tid i Thailand och har stora kunskaper om det thailändska köket.

Idag finner vi de flesta ingredienser i vår vanliga mataffär, men ett besök på en asiatisk specialaffär rekommenderar jag varmt – det är inspirerande och dessutom oftast billigare. De brukar ofta ha koriander i stora knippen med rötterna kvar. Läs mer om de karaktäristiska thai-ingredienserna i inlägget en bit ner på första sidan av Katinkas Kitchen eller på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=14997 (som dessvärre inte fungerar just nu av någon anledning – vi jobbar på det!)

Först receptet på den gröna currypastan:

Denna används till curry på kyckling, fisk, skaldjur och fläsk, men nästan aldrig till biff.

10 vita pepparkorn, lätt rostade i torr stekpanna

2 tsk korianderfrön, lätt rostade i torr stekpanna

½ tsk spiskumminfrön, lätt rostade i torr stekpanna

10 färska gröna chilifrukter (helst de små man finner i asiatiska affärer – de mer vanliga större ger för tam smak)

½ dl färska finhackade korianderblad

6 finhackade korianderrötter (sitter ofta kvar när du köper koriander i asiatisk affär)

1 tsk frusen krachai, finhackad eller 2 tsk torkat krachaipulver (en annan ingefärssläktning, som man har i curryn när den ska användas till fisk och skaldjur) – kan uteslutas

3 stjälkar citrongräs (lemongrass), finhackad

några cm färsk galangalrot, eller 5 skivor torkad (lätt rostad) eller 3 skivor frusen

6 skivor fruset makrutskal (skal av en slags lime med skrovligt skal – ta vanlig lime om svår att få tag på), finhackat

8 vitlöksklyftor, finhackade

4 schalottenlökar, finhackade

2 mörkgröna salladsblad, finhackade

1 tsk gurkmeja

1 tsk kapi (räkpasta – busäckligt i sig själv, men bidrar verkligen till den äkta smaken, så härda ut till det underbara resultatet!)

2 tsk salt

½ dl mat- eller kokosolja

Gör så här:

Mal de hårda kryddorna i kaffekvarn till ett fint pulver. Om du använder torkad galangal/ka ska den även malas. Ta bort stjälkar och frön från chilifrukterna, hacka därefter. Vill du ha eldigare currypasta så som thailändarna ofta lagar den behåller du fröna på chilin.

Om du använder torkade ingredienser ska de blötläggas i kokhett vatten för att mjukas upp i ca 1 timme. Spara lite vatten till spädning av pastan om behövs. Kör alla ingredienser i mixer på högt varv tills blir en fin pasta. Du borde inte behöva tillsätta något av blötläggningsvattnet, men om knivarna fastnar kan du göra det. Pastan får inte vara rinnig eller soppig.

Använd några msk av currypastan i den curry du ska laga. Ibland går det åt mer currypasta för att få rätt fyllig smak, ibland mindre. Det beror ofta på vilken chili jag använt och om jag har rötterna på koriandern eller inte. Kvarvarande currypasta steker du i matoljan under ständig omrörning på ganska låg värme tills börjar dofta, ca 5-7 minuter. Låt svalna och lägg i plastburkar med bra lock eller i dubbla plastpåsar.

Så till själva curryrätten:

2 burkar kokosmjölk

2-6 msk currypasta (pröva dig fram till den hetta och smak du gillar – tänk på att hettan inte alltid framträder direkt)

ca 800 gram kyckling, fläsk eller nötkött skuret i tunna skivor alt. fisk eller räkor

grönsaker efter smak och tillgång – helst pea- eller baby aubergine (se bilden) annars t.ex. zucchini, aubergine, gröna ärtor, sockerärtor, broccolibuketter, gröna bönor

2-3 st. frusna eller torkade limeblad (kallas makrutblad och finns i asiatiska affärer)

en stjälk citrongräs, lemongrass, som du bankat på och skurit på längden (om du gör currypastan själv kan du utesluta den)

ca 1 msk nam pla, thailändsk fisksås (finns i asiatiska affärer men även ibland i vanliga livsmedelsaffärer numera)

1 msk palmsocker, farinsocker eller muscavadosocker

Till garneringen: Färska blad thaibasilika, om du får tag på det

Strimlade limeblad

Skivade eller strimlade chilisar – efter tycke och smak

gärna hackad koriander

Gör så här:

Häll kokosmjölken i en wok, djup panna eller gryta och värm på mellanvärme under ständig omrörning tills den börjat ”glänsa”, d.v.s. kokosoljan börjar synas i kanterna. Rör ner currypastan och koka under omrörning på ganska låg värme tills den börjar dofta och blandningen tjocknar. Passa och rör så den inte bränns.

Tillsätt limebladen (makrutbladen) och ev. citrongräset (lemongrass). Lägg i grönsakerna före köttet om de tar lite tid att koka, som t.ex. bönor eller aubergine. Sockerärtor eller zucchini i skivor kokar på lite kortare tid och snabbast går frusna gröna ärtor. Broccoli som är färsk tar längre tid medan de frysta buketterna går fort.

Tillsätt köttet – före de grönsaker som tar kort tid – och låt koka tills genomkokt.

Om du använder fisk eller skaldjur bör de tillsättas efter grönsakerna för att inte bli överkokta. Tillsätt sedan nam pla (fisksåsen), palmsocker (eller annat socker) och koka ytterligare några minuter. Vid servering garnerar du med basilikablad, väldigt fint strimlade limeblad och chili i den mängd du önskar. Dekorera med hackad koriander

Servera med jasminris i skålar och njut!.

Bon appétit önskas med vänliga (thai-) matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera