Tom Ka Gai – thailändsk kycklingsoppa

Det här är en underbart god och fräsch soppa på kokosmjölk med smak av lime och galangal, som är en släkting till ingefära men lite mer aromatisk-parfymerad. Soppan görs med thailändsk kycklingbuljong som bas. Du kan välja att koka din själv enligt konstens alla regler eller göra en praktisk genvägsvariant på kycklingfond eller – buljong på flaska eller kub. Båda recepten finner du på den här länken:  http://katinkaskitchen.com/?p=14958

Den som vill läsa mer om alla karaktäristiska ingredienser i det thailändska köket finner intressant läsning här på Katinkas Kitchen genom att gå in i kategorin Asiatiskt & Thailändskt i kolumnen till höger.

Du behöver för 4-6 personer (beroende på hunger och om det är till förrätt, del av en stor thaimeny eller ensam huvudrätt):

1 liter thailändsk buljong enligt receptet du finner här på Katinkas Kitchen genom att söka på just thailändsk kycklingbuljong i sökrutan uppe till höger

2 burkar kokosmjölk

en bit på ca 3-4 cm galangal (finns i asiatiska butiker och numera även i vanliga mataffärer ibland) ersätt med ingefära om du inte får tag på galangal

2 stjälkar citrongräs (lemon grass)

3-5 makrutblad/limeblad (finns också på asiatiska affärer och går utmärkt att frysa)

torkad eller färsk chili

2 msk Nam Pla (thailändsk fisksås)

juice av 1-2 limefrukter

lite socker (gärna palmsocker)

färsk koriander till serveringen

Gör så här:

Låt den thailändska buljongen koka ihop lite så den reduceras något, rör i kokosmjölk och lägg i citrongräs som du först bankat på med knivskaftet och sedan skurit upp på längden så smakerna kommer ur ordentligt. Skär galangal i skivor och lägg i tillsammans med limebladen, chilin och sockret. Låt koka upp och tillsätt kycklingköttet som du skurit i ganska tunna skivor. Låt koka över svag värme tills kycklingen är genomkokt. Smaksätt med limejuice och fisksås (Nam Pla). Lägg i korianderblad vid serveringen och smaka av så att balansen mellan smakerna är bra – hett, syrligt, lite sött och salt.

Servera med ris i skålar på thailändskt vis eller bara som den är. Den som vill kan få extra chili att lägga i för en än mer autentisk thailändsk smak.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.co

www.katinkaskitchen.com

 

En kommentar

  1. Roligt, vi åt något väldigt likt till middag igår. J kör någon slags 5:2 diet och den här soppan kunde tydligen göras väldigt kalorisnål.
    Så himla gottttt!!!

Kommentera