Första advent!

Oj, jag kan inte riktigt förstå att året och framför allt hösten har gått så fort så att det redan är december och första advent!

För fyra år sedan på första advent satt vi på piazzan i byn på Capri och var med om en surrealistisk grantändningsceremoni. Alla bofasta på Capri var där, tillsammans med det fåtal turister som fanns på ön så här i december. Dagarna var soliga och bjöd på 24 grader, men kvällarna blir lite mer kylslagna. Vi satt i våra jackor och sjalar på uteserveringen. Borgmästaren pratade vackert och storvulet om tradition, historia, kristendom, jesusbarnet, glädje, generositet och allt som hör advent och jul till. En lokal (f.d.) sångförmåga äntrade scenen och sjöng en julpsalm hellre än bra. Kommentarerna från italienarna lät inte vänta på sig: ”debile!”(idiot!) väste en dam vid bordet bredvid oss. Jag vände mig leende mot henne och hon replikerade rappt: ”ma, é vero!” (-men, det är sant!). Efter lite mer prat och sång tändes den stora vackra granen – och konstsnö föll över oss och hela piazzan!

I år tillbringas advent med att kurera min hosta och långsamt försöka begripa att det faktiskt snart är jul efter en höst som varit bättre än den förra men ändå på något lustigt sätt gått snabb-långsamt.

Chokladtryfflarna ska jag försöka hinna göra före jul det här året – det är alltid min ambition, även om de tenderar att bli nyårs- eller rentav trettondagstryfflar:) Och lite annat julgodis brukar barnen vilja göra. Förra året gjorde vi både spännande kolor och nyttigare godis med torkade tranbär och färgglada russin i mörk choklad. Mina lussebullar gör alltid succé för de är så fluffiga och saftiga. Knepet är att ha så lite mjöl i degen som möjligt, och att självklart göra degen på smör. Recept finner du genom att söka i sökrutan uppe till höger eller gå in i kategorin jul lite längre ner till höger.

En riktigt trevlig första advent önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera