Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Helstekt entrecôte med tryffelsmör

Tryffelsalt är väldigt gott att använda när man snabbt vill få till en festlig lättlagad middag. När köttet steks smaksätts det med tryffelsaltet och sedan serveras det med ett ljuvligt smör med smak av tryffeloljan, tryffelsaltet och en rostad vitlök. Till serverar jag bara kokta sugar snaps, sockerärtor eller gröna bönor. Kanske ett gott bröd också. Det finns flera härliga surdegsbagerier där jag gärna plockar upp ett bröd på hemväg.

Just denna fredag blir det chokladfondant till efterrätt – recept finner du på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=4055 men vill du göra det enklare för dig kan jag rekommendera chokladmoussen: eller bara en bit god choklad till en kopp espresso eller en kula vaniljglass i espresson.

Åter till entrecôten och tryffelsmöret:

Du behöver för ca 4 personer:

Beräkna ca 200 gram kött per person

tryffelsalt

peppar

smör och olja till stekning om du använder vanlig stekpanna – i grillpanna som jag använder är det bäst att steka utan fett för att få fina ränder på köttet.

Receptet på tryffelsmöret finner du här bredvid, det publiceras också idag.

Välj det eller de tillbehör du vill. Recept och inspiration finner du här: http://katinkaskitchen.com/?cat=125

Gör så här:

Tag fram köttet så det blir rumstempererat för att det ska bli så bra som möjligt när det steks. Krydda köttet med tryffelsalt och peppar. Stek det i panna på högsta värmen så det får fin färg runtom. Det går fort. Lägg det därefter i en ugnsform och ställ in i ugnen på 70-90 grader om du har gott om tid. Har du lite mer bråttom kan du öka värmen till ca 150 grader. Vid de lägre temperaturerna får du saftigare kött. Hur lång tid det tar beror självklart på hur stora köttbitarna är. De här bitarna vi tillagade tog ca 45 minuter i knappa 90 grader. Använd en köttermometer! Innertemperaturen ska vara 57 grader för rosa/medium-rare, då jag tycker entrecôten kommer bäst till sin rätt.

Under tiden som köttet steks i ugnen förbereder du dina tillbehör och tryffelsmöret.

När köttet är klart låter du det vila ett tag under folie innan du skär upp det. Tänk på att temperaturen fortsätter stiga lite till efter du tagit ut köttet. Skär upp köttet och servera med tryffelsmöret och dina tillbehör till en underbar festlig måltid.

Vintips: Ett nytt Californiskt vin, Coast Ridge Cellars, Cabernet Sauvignon Merlot 2010, Art. nr. 6289 för 79 kr passade väldigt bra med sin lagom stora fyllighet och fruktighet. Ett prisvärt vin som passar mycket bra till just kött.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply