Kräftsoppa, bisque d’écrevisses

De avätna kräftornas skal bör absolut inte slängas! Gör istället enkelt en god fond på dem för att sedan göra denna ljuvligt krämiga och fylliga soppa som jag gärna serverar som förrätt.

En bisque är helt enkelt en soppa tillagad på skaldjur. Den kan likaledes lagas på räkor, hummer eller krabba.

Det här är en försvenskad, förenklad version av den omständliga franska bisquen.

Den går utmärkt att servera som den är, men den som vill kan göra det extra lyxigt med kräftbitar eller räkor vid serveringen. Ett gott bröd till och succén är given.

Jag gör gärna fonden i lugn och ro dagen efter att kräftorna ätits och fryser oftast ner fonden för att plocka fram den inför en middag. På så vis får jag snabbt en god och lite lyxig förrätt med mycket små och enkla medel.

En klassisk fransk bisque är tämligen omständlig att göra och föreskriver malande av skalen, puréande av hummerkött, tillagning av skaldjurssmör för slutlig avrundning m.m., men jag tycker det blir i princip lika gott med det här mycket enklare tillvägagångssättet.

Börja med att göra fonden enligt recept som du finner här bredvid.

Den reducerade fonden, som redan är smaksatt med vitt vin blandar du sedan bara med grädde till önskad konsistens och smak. Kanske lite cayennepeppar, salt och en skvätt cognac och den rykande heta, lena soppan är färdig att serveras, kanske som här i en lyxigare version till en festmiddag. På bilden är den serverad med såväl en bit halstrad gös och en kräftklo samt örtolja för dekoration, men det räcker alldeles utmärkt med en bit kräftkött som vacker dekoration och smakbit i den lena soppan. Servera gärna ett gott bröd eller oststänger till.

Bon appétit!

önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera