Saffranspannacotta med tranbär

Pannacotta är en klassisk italiensk efterrätt som blivit mycket populär i Sverige. Namnet betyder helt enkelt kokt grädde, eftersom tjock grädde som kokas blir ännu tjockare. Man brukar ändå ha i en liten mängd gelatin för att få rätt konsistens, men var försiktig eftersom för mycket gelatin ger en gummiartad mindre trevlig upplevelse än den mjukkrämiga lena efterrätt det är avsett att vara.

Pannacottan kan vara smaksatt med vanilj eller nästan vad som helst. Men såhär i juletider gör jag den gärna alldeles gyllene saffransgul med ett tunt lager vackert röd gelé på tranbär eller lingon. En riktig julpannacotta!

Beräkna ca en dl grädde per person – beroende på hur stora pannacottor ni vill ha. Till 4 personer brukar jag ta 4½ dl grädde, till 6 personer knappt 7 dl grädde, till 8 personer 9 dl grädde och till 10 personer knappt 12 dl grädde.

Följande recept är för 4-5 personer:

Knappt 5 dl grädde

ca 4 tsk strösocker (ev. muscavado eller något milt ljust rårörsocker)

1 paket saffran

2 gelatinblad

 

För gelén ovanpå pannacottan:

1 1/2 dl frysta tranbär (man kan även ta lingon)

1 gelatinblad

 

Gör så här: Häll grädden i en tjockbottnad kastrull, rör i socker och saffran. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen).

Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i en skål i ca 5-10 minuter. Rör ner gelatinbladen i den något avsvalnade men fortfarande varma pannacottasmeten. Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls. Under tiden som pannacottorna stelnar passar du på att göra tranbärsgelén.

För gelén ovanpå (som jag gör ganska lös): Lägg 1 1/2 – 2 dl tranbär i en kastrull tillsammans med 1/2 dl socker. Låt koka upp, smaka av om behövs mer socker, ibland kan det behövas lite mer syra i form av några droppar pressad citron.

Lyft av värmen och låt svalna en liten stund innan du mixar till puré med stavmixer eller i en mixer innan du tillsätter gelatinet. Fruktpurén får inte vara alltför varm när du lägger i gelatinet. Blötlägg gelatinbladen i vatten så de mjuknar, krama ur dem lätt och rör ner den i fruktpurén så löser sig helt.

Låt svalna ytterligare lite och ta därefter ut pannacottorna ur kylen, häll ett ca halvcentimetertjockt lager gelé över dem och ställ åter in i kylen att stelna. Dekorera gärna med några tranbär i gelén. Låt dem stå några timmar eller över natten, övertäckta av plast efter de svalnat, innan middagen då du serverar dem.

Bon appétitönskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera