Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax med rhode island, broccoli & potatis

Lax är väldigt lätt- och snabblagat. Jag gör det därför ganska ofta. Barnen älskar det, och det är ju även nyttigt. Det går extra snabbt när laxen bakas i ugn med någon god krydda och gärna en skvätt vin och smörklick. Här har jag serverat den med en rhode islandsås som går fort att röra ihop tillsammans med kokt broccoli och ugnspotatis.

Det går lika bra att bara ta kokt potatis eller rentav ris för ännu snabbare måltid, och valfri grönsak. Jag köper ofta fryst lax i portionsbitar som är praktiska att ta när jag kommer hem sent från jobbet och tiden är knapp.

Du behöver för 4 personer:

1 bit lax per person (med eller utan skinn)

en klick smör, gärna en skvätt vitt vin – annars citron

broccoli

potatis, gärna delikatess- asterix- eller annan välsmakande sort

Till Rhode Islandsåsen:

1 liten schalottenlök, skalad och finhackad

1 burk crème fraîche (den som vill ersätter 1/2-1 dl med majonnäs)

2-4 msk chilisås, Heinz t.ex. (inte thailändsk)

några droppar tabasco

ev. lite cayennepeppar

salt och peppar

1-2 tsk konjak

Gör så här för såsen:

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av om det behövs mer chilisås, tabasco eller konjak. Låt gärna såsen stå ett tag före servering så att smakerna blandas.

Gör så här med resten:

Börja med att göra i ordning potatisen. Tvätta den om den inte redan är tvättad. Skär den i halvor, lägg dem i  en skål och ringla olivolja över samt salta och peppra. Gärna en örtkrydda, som rosmarin och sedan rör du runt ordentligt. Det gör jag med händerna (tvättade så klart:). Häll upp på en ugnsplåt, ställ potatishalvorna med snittytan uppåt. Ställ in i ugnen i 175-200 grader och baka 30-45 minuter beroende på hur stora potatisarna är. Pröva med en sticka eller knivspets så att potatisen är mjuk. När det närmar sig att potatisen är klar ställer du in laxen i ugnen. Den behöver ca 15 minuter.

Smörj en ugnsform med lite smör, lägg i laxbitarna , strö en god krydda över. Jag använde Santa Marias Wasabi- och sesamblandning som jag tycker passar väldigt bra till laxen. Klicka gärna lite smör över och häll en skvätt vitt vin runtom. Eller lägg en skiva citron på varje laxbit och häll lite vatten med citronsaft eller buljong runt fisken.

Gör i ordning broccolin för kokning. Tänk på att stjälkarna nästan är godast! Vi kallar dem för broccolikarameller. Jag skalar stjälken och skär i skivor och kokar med buketterna i saltat vatten. Häll av när broccolin mjuknat men inte är sönderkokt. Ringla lite olivolja över och servera direkt tillsammans med laxen och potatisen.

Servera laxen med såsen, potatisen och broccolin.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply