Drömskinka à la Hiram

Det här är ett oslagbart och klassiskt sätt att ta till vara på den sista julskinkan, eller helt enkelt slutligen ta död på den när man tröttnat på den efter jul:) Receptet passar lika bra till fest som till vardags, lättlagad som den här rätten är.

Receptet kommer från den underbara kokboksförfattaren och matskribenten Hiram, långt innan bloggarnas tid. Hon kallar det för drömskinka eller vinskinka. Skinkan marineras i sherry, portvin eller vin och får sedan ett täcke av grädde blandad med chilisås och curry – såväl enkelt som gott. Jag serverar helst pressad nykokt potatis till för att suga upp den goda såsen.

Rätten går utmärkt att förbereda och ha väntande på gästerna. Servera gärna med kokta morötter, en grön sallad eller fransk tomatsallad. Ytterligare ett exempel på hur man kan förvandla rester, i det här fallet skinkrester, till något nytt och delikat. 

Du behöver för ca 4 personer:

12 skivor skinka, skurna i lite tjockare skivor än till smörgås

ca 1 dl sherry, portvin eller vitt vin (Torr Vermouth typ Noilly Prat går också bra)

4 dl grädde

drygt 1/2 dl chilisås (Som t.ex. Heinz – inte thai chilisås)

2 tsk curry (här har jag i mer av både chilisås och curry än Hirams recept föreskriver, t.ex. 1,5 dl chilisås och 3-4 tsk curry)

smör att klicka över

potatis till servering

Gör så här:

Lägg den skivade skinkan i en skål eller form och häll vinet över. Låt stå och marinera i några timmar eller en dag ”allteftersom det passar med tider och övriga göromål den dagen” som Hiram själv skriver.

Smörj en eldfast form och lägg skinkorna däri ”droppande av vinet”. Skivorna kan rullas eller läggas som de är.

Blanda den tjocka, ovispade grädden med chilisåsen och curryn. Här använder jag en visp för att få ihop det. Häll den smaksatta grädden över skinkan och klicka lite smör över ”här och där”. ”Så kan fatet vänta en stund, tills det är dags att skjutas in i ugnen. Värdinnan eller värden räknar ca 45 min på sin klocka och ägnar tiden åt gästerna. Ugnen skall stå på ca 225 grader. När fatet sätts på bordet skall grädden ha puttrat tjock – och var mjuk och len i smaken.” – allt för att citera upphovskvinnans underbara anvisningar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar genom denna förmedling av Hirams recept från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

 1. En klassiker i mitt föräldrahem, har ätits på annandagen så länge jag kan minnas och jag är 54 år.
  Nu gör jag den själv till stor glädje för nära och kära

  God fortsättning
  Magnus

 2. Ja, visst är det en härlig rätt och ett utmärkt sätt att ta tillvara julskinka à la Särimner. Jag kan längta till just drömskinkan.
  Med vänliga matglada hälsningar!
  Katinka

Kommentera