Asiatiska laxbiffar

IMG_9756

De här biffarna är fantastiskt goda, vare sig man kallar dem för laxfärsbiffar, fiskburgare eller något annat. Faktum är att jag haft svårt att namnsätta dem. Jag har utgått från ett klassiskt recept på thailändska fiskkakor, men förenklat och gjort dem mer lättlagade.IMG_9748

Burgarna/biffarna får vidunderliga asiatiska smaker, späckade med nyttigheter som ingefära, vitlök, chili, gurkmeja som de är.

Extra piff ger såsen gjord på färskpressad limejuice, nam pla (thailändsk fisksås), chili, salladslök och soja. IMG_9749Tillsammans med ris och sojastekt eller wokad pak choi (asiatisk mangoldliknande kål) blir det en underbar middag till vardags eller till fest.

Du behöver för ca 4 personer:

Till fiskfärsen:

ca 800 gram laxfilé eller lax och torsk blandat, beräkna ca 200 gram fisk perIMG_9753 person (det brukar gå åt eftersom de är försvinnande goda:), skuren i bitar

3 vitlöksklyftor, skalade och skurna i skivor

3-4 cm ingefära, skalad och skuren i skivor

3 schalottenlökar, skalade och skivade

2-3 stjälkar salladslök (kallas också IMG_9757vårlök eller springonion), sköljd och strimlad

2-3 tsk gurkmeja, malen

1/2 dl grovhackad koriander (ta främst av stjälkbitarna och de nedre bladen till fiskfärsen och spara de fina bladen till såsen som du får recept på nedan samt till dekoration vid servering)

1/2 – 1 röd chili, sköljd och hackad

3 limeblad, sköljda och finstrimlade (kallas också makrutblad – läs mer om thailändska ingredienser i eget inlägg här på Katinkas Kitchen som du hittar genom sökrutan uppe till höger)

2 ägg, uppvispade i en kopp bredvid

olja till stekning (jag använder alltid olivolja, men det mer traditionella är nog att använda någon mer smakneutral olja)

Till såsen:

pressad juice av 3 limefrukter

1-2 msk nam pal (thailändsk fisksås – finns numera i de flesta affärer)

ca 2 msk soja (jag använder Kikkoman, om du använder kinesisk soja kan du bara ta väldigt lite eller helt utesluta sojan och hålla dig till nam pla)

2-3 stjälkar salladslök (vårlök/spring onion), sköljd och strimlad

1/2 – 1 röd chili, sköljd och strimlad/hackad

en näve korianderblad, hackade

Till sojastekt/wokad pak choi:

ett antal stånd pak choi alt mangold eller bladspenat

1-2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade

2-3 msk soja (Kikkoman)

sesamolja

Gör så här:

Sätt på riset enligt anvisning på förpackningen. Jag brukar välja jasminris eller basmatiris.

Gör i ordning ingredienserna till fiskfärsen. Kör laxen med kryddorna i mixer – kör försiktigt med pulsknappen så du inte kör smeten för länge. Tillsätt de uppvispade äggen och kör helt kort ett tag till så smeten blandas ihop och blir fluffig men inte för homogen.

Ställ smeten åt sidan medan du gör såsen:

Blanda ihop alla ingredienser till såsen och smaka av så den har fin balans mellan syra, sälta och det starka. Ställ såsen åt sidan.

Skölj pak choien eller om du istället tar mangold eller bladspenat. Ställ den åt sidan tills det är dags att steka den precis innan servering.

Hetta upp ganska rikligt med olja i en stekpanna för att steka fiskburgarna/laxfärsbiffarna eller vad de nu ska kallas. Jag brukar hälla åtminstone 1 1/2 cm med olja. Det är viktigt att oljan är ganska het så att burgarna steks och får fin yta. Har oljan för låg temperatur suger burgarna bara upp oljan och blir feta, trillar isär och blir inte lika fina.

Klicka i smeten med hjälp av två skedar. Klicka i 3-4 burgare åt gången, så att pannan inte blir för nedkyld på en gång. Det brukar vara dags att vända dem efter ca 2 minuter. De ska vara gyllenbruna och fina och precis kunna hålla ihop när de vänds. (se bilden).

Lägg de stekta burgarna på ett fat allt eftersom de steks. Du kan ställa fatet i ugnen på ca 125-150 grader under tiden du steker resten.

Dekorera med hackad koriander och servera med pak choien som du mot slutet av stekningen av burgarna stekt vid sidan om enligt nedan.

Hetta upp några msk olja i en stekpanna eller wok. Lägg i först vitlöken och därefter pak choien, mangolden eller bladspenaten och rör runt så att den börjar ”vissna” men ändå har lite stuns kvar. Häll på soja och avslutningsvis sesamolja. Häll upp i värmd skål och servera direkt med den övriga maten.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera