Chokladmousse med apelsinsallad

IMG_9787

Den här chokladmoussen går fort att göra och känns lite lättare och fräschare än den som har grädde i sig. Om jag lagar den precis innan middagen låter jag den faktiskt stå framme till servering för att den ska vara extra härligt krämig. När den står kallt blir den lite fastare i konsistensen.

I stället för att servera den IMG_9785som den är eller med hallon har jag här valt säsongens apelsiner i form av en underbart god apelsinsallad. Receptet till apelsinsalladen finner du här bredvid på Katinkas Kitchen.

För chokladmoussen:

100 gram mörk choklad av god kvalitet (jag tar ofta Linds mörka 70% eller den med havssalt)

3 äggvitor (några droppar citron för att vitorna lättare ska styvna)

1-2 msk strösocker – som jag har i äggulorna när vispar dem

2 äggulor – vispade med sockret (låt äggen ligga framme i rumstemperatur ett tag så de inte är alltför kalla när de sedan ska blandas med chokladsmeten)

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull som du ställer på lägsta värmen på en platta på spisen. (även om många förespråkar att smälta choklad i vattenbad vill jag avråda från det eftersom det lätt dels blir för varmt men framför allt lätt kommer vattenånga i chokladen och då skär den sig!)

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna, gärna någon droppe citronsaft och en knivsudd salt till ett fast skum. Vispa gulorna för sig med sockret.

Ta den smälta chokladen från värmen, låt svalna ett litet tag och rör ner i äggulevispet.

Rör ner hälften av vitorna i chokladsmeten. Vänd därefter ner resten. Om du vill smaksätta med apelsinsaft och -skal eller t.ex. rom eller cointreau eller annat har du i det innan du har i äggvitorna.

Fördela moussen i koppar, täck med plastfolie och låt stå svalt eller kallt i minst en halvtimme innan servering.

Bon appétit!

önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera