Pasta med broccoli, sardeller och chili


En underbart enkel och lättlagad rätt som verkligen smakar 2297842syditalienskt!

Under tiden du kokar upp pastavattnet och pastan gör du klart det som sedan ska blandas med den nykokta pastan. Kom ihåg det italienska talesättet; såsen väntar alltid på pastan, men pastan väntar aldrig på såsen! Vad gäller den här rätten är det dock bra att vara ganska vältajmad med sås och pasta, 2297844eftersom broccolin är som godast när den har lite stuns kvar. Rikligt med parmesan toppar och lyfter hela rätten till ännu högre höjder.

Du behöver till ca 4 pers:

Broccoli, i små buketter – ca 500 gram

Sardellfiléer, ca 6-10 st., finhackade. Jag brukar ta ett litet paket i olja, men om 2297846du köper på burk plockar du ur ett antal. Om du använder saltade behöver du skölja av dem före användning.

Vitlöksklyftor, 1-3 st. efter smak, hackade

Citron, gärna ekologisk – tvätta noga! – det rivna skalet och sedan saften

Röd chili, finhackad – här tar du så mycket du vill och anpassar efter hur starkt just denna chilin är, styrkan kan variera mycket som bekant

Olivolja, 3-6 msk

Vitt vin, några msk

Peppar och havssalt

Parmesanost, nyriven

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och en liten kastrull för att förvälla broccolin.2297848

Börja med att dela broccolin i små buketter. Jag brukar faktiskt också ta med stjälken skalad och skuren i bitar men föredrar du att göra med bara topparna kan du med fördel spara stjälkarna och använda vid senare tillfälle till en annan pastasås, eller i soppa, mousse eller något annat. Jag förväller oftast broccolin lite snabbt så den mjuknar men fortfarande har motstånd, så vet man att den inte blir torr vid stekningen och dessutom går det fort att svänga ihop såsen. Hetta upp olivoljan till medelvärme i en lite större stekpanna, eller traktörpanna. Fräs vitlöken en halv minut. Lägg därefter i de finhackade sardellfiléerna, chilin och citronskalet från ½-1 tvättad citron. Låt fräsa några minuter och pressa sedan i citronsaften – börja med från halva citronen, det brukar räcka. Den andra halvan kan man lägga fram vid serveringen för den som vill ha mer.

Häll på vinet och låt puttra ihop lite innan du lägger i broccolin och låter allt bli varmt och broccolin bli lagom kokt. Blanda med den nykokta avrunna pastan, lägg upp på tallrikar och ringla lite extra olivolja över och strö parmesan över det hela.

Buon appétito!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Sardeller är ju bara såå gott i matlagningen och jag kan tänka mig att de passar perfekt till broccoli.

    Hälsningar från fröken Dill

  2. Mycket nöjd! Superlätt att laga och riktigt, riktigt gott. Jag är aningen skeptisk mot broccoli som kan vara väl träig och skarpsmakande, men tillagad på det här viset blev den perfekt!
    Många hälsningar från fröken Dill

Kommentera