Broccolimousse

IMG_2123

Fransmännen serverar gärna en grönsakspuré, mousse, till ett gott kött, som filet eller côte de beuf eller kanske en maigret de canard – ankbröst. Den passar även mycket bra till lax. Till påsk är den ett vårigt vackert påskgrönt tillbehör till lammstek.

En broccolimousse fungerar utmärkt till vilket kött som helst, även kyckling. En len mousse brukar även gå hem hos barn långt ner i åldrarna. Jag har tidigare skrivit om jordärtskocksmousse och pumpamousse – här är broccoliversionen av det.2231329

Du behöver:

Ca 500 gram broccoli – dela i buketter och skala och skär stjälken

1 schalottenlök, skalad och delad i bitar

Ca 1-1½ dl grädde (drag ner på grädden och tillsätt i stället lite olivolja, rapsolja eller havregrädde för nyttigare version)

Smör, rumsvarmt helst, några msk

Salt och peppar

Ev. lite kokvatten att späda med2231330

Gör så här:

Koka broccolin tillsammans med schalottenlöken helt mjuk och låt rinna av snabbt. Spara lite kokvatten att kunna späda med. Mixa med mixerstav tillsammans med rumsvarmt smör och en skvätt grädde eller crème fraîche. Arbeta dig fram till de mängder du tycker ger en bra konsistens. Det är svårt att ange. Tänk på att inte mixa för länge när du haft i grädden så den inte tjocknar för mycket. Crème fraîche mår däremot ganska bra av att mixas upp ett tag.

Smaka av med salt och peppar. Servera till ditt goda kött och någon 2231331god potatis, som klyftpotatis i ugn med rosmaring. Kanske ugnsbakade tomater till också.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Det var ett bra recept. tog lite creme fraiche med parika och chili smak. supergott!
    tack för insipration!

  2. Björn Holmberg

    Ska absolut göra detta inom kort!

Kommentera