Mexikansk kycklingsoppa

IMG_9840

Så fort man är sjuk i Mexiko dyker den här soppan upp, som anses särskilt välgörande med all vitlök och pressad citron. De mexikanska citronerna är små, små och gröngula med tunt skal, väldigt saftiga och fulla av aromatisk smak. Jag tar gärna både citroner (helst ekologiska) och lime för att få en så autentisk smak som möjligt. Det är förvånansvärt gott med avokadon i, och just nu verkar den vara i säsong; jag har hittat fantastisk avokado till bra pris i affärerna på sistone. Soppan passar lika bra på sommaren som på vintern med sin fräschör.

Den som vill och orkar kokar buljongen från grunden, med mycket vitlök. Den som har mindre tid tar en färdig från tärning eller flaska (eller infrusen buljong/fond) och får på så vis en snabblagad middag full av härligt mexikanska smaker, men denna gång utan chili.

Jag serverade den goda mandelkakan med apelsin och kardemumma till efterrätt, vars recept du finner här på Katinkas Kitchen.

Du behöver för 4-6 personer:

2 liter god kycklingbuljong (se recept här på Katinkas Kitchen – och ha i en massa vitlök!)

Köttet från kycklingen du kokat buljongen på eller strimlat kött från bröst eller lårfilé

10 vitlöksklyftor (kokar du buljongen från grunden har du i motsvarande klyftorna från åtminstone en hel vitlök som får koka med och ge härlig smak)

saft från ca 2 citroner och 2 limefrukter

3-4 avokados, skurna i skivor (dela avokadon, ta bort kärnan, skär med en kniv i avokadon som ligger kvar i skalet så blir skivor, ta en stor sked och gröp ur avokadon så får du de fina skivorna) – numera finns det till och med utmärkt fryst avokado (!) på Picard

gärna färsk koriander till servering (kallas cilantro på mexikansk spanska)

Gör så här:

Koka upp kycklingbuljongen med extra vitlök och kycklingköttet. Tillsätt citron- och limejuicen. Smaka av. Behövs mer salt? Jag brukar ha i en aning chili också, för både smak och färg och jakt på baciller.

Servera med avokadoskivorna och den färska koriandern.

Buen approvecho önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Sopita de Lima. Que rica!!

Kommentera