Risotto med lammfilé & sparris

IMG_0085

Mat på semestern eller hemma, sportlov eller annars – det här är en riktig höjdare. Krämig parmesansmakande risotto med lammfilé kryddat med rosmarin och vitlök, serverat med grön sparris.

Sönerna ville absolut ha hamburgare och slaktaren i alpbyn hade fantastiska hamburgare lindade i bacon som gjorde stor succé.

Eftersom det var i semesterköket hade jag inte schalottenlök till risotton, utan tog en större mängd vitlök som rostades i olja och smör och gav ljuvlig smak tillsammans med det lokala vita vinet.

Du behöver för ca 4 personer:IMG_0074

3 1/2 dl risottoris (t.ex. carnaroli eller arborio)

1 1/2 – 2 dl vitt vin

ca 8 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

2-3 msk olivolja

2-3 msk smör

1 – 1/2 liter kycklingbuljong eller IMG_0076IMG_0078grönsaksbuljong

peppar och ev. salt (både buljongen och parmesanen ger sälta så brukar inte behövas)

2-3 dl riven parmesan

lammfilé

4 vitlöksklyftor, skalade, hackade och mosade tillsammans med salt

rosmarin, helst färsk

peppar och kanske lite extra salt

färsk grön sparris

Gör så här:

Skär av den nedre biten av sparrisarna. Skala sparrisen och ställ den åt sidan tills det är dags att steka (eller koka) den. Jag föredrar att steka den för då behålls alla smaker, men den som vill kokar den i stället.

Torka av köttet och krydda det med vitlök och rosmarin, peppra och ställ köttet åt sidan tills det är dags att steka det.

Gör risotton:

Koka upp buljongen (vare sig det är tärningar eller fond på flaska du använder – eller rentav hemgjord buljong). Var beredd med en soppslev att tillsätta buljongen med.

Hetta upp oljan tillsammans med smöret. Tillsätt vitlöken och rosta den så den precis börjar ta färg utan att bli bränd. Häll på riset och rör runt ett tag innan du tillsätter vinet. Låt puttra ihop.

Tillsätt en sked buljong i taget, rör om emellan och se till att riset absorberar vätskan innan du tillsätter mer buljong. Fortsätt så under omrörning tills du märker att riset börjar bli lite mjukare, men fortfarande har en liten kärna av tuggmotstånd så det inte är alldeles genomkokt och tråkigt.

När du märker att risotton börjar ta form steker du först sparrisen i lite olja och kryddar med salt. Stek den halvmjuk men fortfarande med en kärna ”al dente”.

Stek köttet i en blandning av olja (jag använder olivolja) och smör. Stek på ganska hög värme så att köttet får fin färg. Är det de tunna lamminnerfiléerna du använder går det verkligen fort att steka dem.

Precis innan du ska servera risotton häller du i den rivna parmesanen och rör runt ordentligt. Märker du att risotton blir för fast tillsätter du bara lite mer buljong eller vin. Den ska bli krämig och fin, absolut inte stabbig och tråkig utan alldeles oemotståndlig.

Servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera