Fisksoppa med apelsin & fänkål

IMG_0203

Det här är en lättlagad fisksoppa som kan göras mer vardaglig eller mer festlig allt eftersom tillfället kräver. Receptet utgår från ett recept i Anna Bergstöms utmärkta kokbok. Soppan får härlig smak av apelsinskal- och saft, vitt vin, fänkålsfrön och färsk fänkål och saffran. Vid vardagliga tillfällen tar jag fryst fisk från närmsta affär, och vid festligare tillfällen går jag till fiskaffären eller hallen och köper färska härliga fiskar och gärna räkor och kanske musslor. Aïoli är gott att servera till. Här har jag dessutom bakat örtsaltiga minibaguetter på dinkelmjöl till.

Du behöver till ca 4 personer:IMG_0202

1 gul lök, skalad och skuren i skivor

1 purjolök, tvättad och skuren i skivor eller strimlor

1-2 fänkålsstånd, tvättade och skurna i skivor

6-8 potatisar, skalade och skurna i tärningar

ca 6 tomater, skållade och hackade alternativt 1-2 burkar hela tomater, skurna i bitar

1 påse saffran, gärna mortlad med lite salt

knappt 1 tsk fänkålsfrön, krossade i mortel

1/2 tsk torkad mejram, körvel eller basilika

peppar och salt

ca 1 1/2 liter fiskbuljong eller fiskfond (till de festligare tillfällen köper jag färdig fond från fiskhandlaren, annars tar jag helst fond på flaska)

ca 3 dl vitt vin

smör och olja till stekning

1 apelsin, det rivna skalet och sedan pressad saft från åtminstone halva apelsinen – smaka dig fram!

fisk – jag tog fryst ryggfilé av torsk och laxfiléer tillsammans med räkor

gärna färsk örtkrydda till servering (på bilden är det persilja)

Gör så här:

Tag fram en gjutjärnsgryta, smält smöret i oljan över medelhög värme, Fräs löken, tillsätt purjolöken, den strimlade fänkålen och potatisen. Häll på vitt vin och låt puttra ihop innan du tillsätter fiskfonden eller -buljongen. Tillsätt även tomathacket, saffran, de mortlade fänkålsfröna och örtkrydda. Salta och peppra. Låt stå och puttra i ca 30 minuter eller tills det närmar sig servering. Det viktiga är att inte lägga i fisken för tidigt så den blir överkokt.

Strax innan servering lägger du i fiskbitarna och strax därefter räkorna och musslorna om du valt det. Har du musslor i ska de vara ordentligt tvättade och läggas i när värmen är uppvriden lite högre så de ångas under lock.

Strö persilja över och servera, gärna med aïoli och ett gott bröd.IMG_0196

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera