Päron, citron & vanilj under kardemummamaräng

IMG_0197

Här har jag gjort ytterligare en variant på päron-maräng som ni sett tidigare i olika tappningar – med kokosmaräng, med pistagemaräng.

Den här gången hade jag inte så mycket citron att konfitera som till den med pistagemaräng, utan använde bara det rivna skalet som kokades i sockerlag och sedan blandades med vanilj och pärontärningar. Ovanpå det ett marängtäcke smaksatt med nymald färsk kardemumma som sonen plockat ur de gröna ytterskalen.

Servera med lösvispad vaniljgrädde IMG_0207eller vaniljsås.

Du behöver till en form på ca 30 cm:

6 päron, skalade, urkärnade och tärnade ca 1-1 1/2 cm tärningar

skalet av 1 citron, rivet med ciselör eller på rivjärn

knappt 1 dl socker

1/2 dl vattenIMG_0209

1/2 vaniljstång, skuren på längden alt. 1/4 tsk vaniljkorn som numera finns att köpa på burk i välsorterade butiker

potatismjöl att pudra med (knappt 1/2 dl)

Till marängen:

5 äggvitor

några droppar citronsaftIMG_0220

2 1/2 dl socker

1-2 tsk nymortlad kardemumma (eller mald på burk, men blir inte lika fräscht och gott som när man använder färsk kardemumma)

Gör så här:

Lägg vatten och socker till sockerlagen i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och ihop och lägg i det rivna citronskalet. Låt koka på låg värme tills sockerlagen är tjock och simmig och citronskalen konfiterats, blivit lätt karamelliserade. Häll i päronbitarna och rör runt.

Häll päronblandningen i en smord ugnsform, helst en sådan utan löstagbara kanter för att det inte ska rinna ut vätska under gräddningen.

Vispa äggvitorna till styvt skum med några droppar citron. Vispa försiktigt i sockret lite i taget. Fortsätt vispa ett tag till tills marängsmeten är blank och fin.

Bred marängen över päronblandningen. Ställ in i ugnen som du värmt till 150-175 grader. Har du varmluftsugn väljer du den lägre temperaturen. Ställ formen lågt i ugnen om du har en elugn. I gasugn ställer du den högt upp för att den inte ska bli bränd i botten.

Låt grädda i minst 30 minuter, oftast tar det ca 45 minuter, ibland längre. Du kan knacka försiktigt på marängen med t.ex. en träsked för att höra om den är klar. Den ska då kännas hård med ett ”ihåligt” läte. Den brukar fortfarande vara mjuk längst in – det blir väldigt gott!

Servera ljummen eller kall med lösvispad grädde smaksatt med vanilj. Vaniljsås är ett annat gott alternativ som också passar bra till. Just vaniljsmaken är riktigt lyckad ihop med den här desserten.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

En kommentar

 1. Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
  1 till 10.

  Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

  Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

  Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

  Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

  Hälsningar

  http://www.Fooduel.com

Kommentera