Pilgrimsmusslor, julienne & beurre blanc

IMG_0292

Halstrade pilgrimsmusslor på en bädd av fänkål, schalottenlök och zucchini julienne med beurre blanc-sås. En ganska lättlagad elegant förrätt som kan passa bra till påsk och andra festliga tillfällen. Lättare att göra än man kan tro, särskilt om du använder färdig fryst beurre blanc. Jag hittade min på Picard. Recept finns annars här på Katinkas Kitchen – sök i rutan uppe till höger.

Du behöver för ca 4 personer:

beräkna 2-3 pilgrimsmusslor per person

1/2 zucchini, tvättad och skuren i strimlorIMG_0294

1 fänkålsstånd, tvättat och skuren i tunna strimlor

1 bananschalottenlök, skalad och skuren i strimlor

olivolja och smör till stekning

peppar, salt och örtkrydda (jag tog färsk timjan och lite torkad herbes de Provence)

lite chili explosion eller annan torkad chilikrydda för den som vill ha lite bett

det rivna skalet av en citron, helst ekologisk – ordentligt tvättad

Gör så här:

Strimla grönsakerna:

Skär zucchinin i skivor som du sedan strimlar.

Schalottenlöken delar du på längden och skär sedan strimlor som du delar mitt på (använder du vanlig schalottenlök tar du 2-3 stycken och strimlar dem bara utan att dela dem eftersom de inte är lika långa som de praktiska bananscahlottenlökarna).

Dela fänkålen på längden och strimla tunt.

Stek först schalottenlöken ett tag i olja och smör, tillsätt fänkålen och zucchinin och fräs tills den mjuknat något utan att bli alltför sladdrig och sönderstekt. Krydda. Lägg upp på ett vackert serveringsfat och ställ in i ugnen på ca 125 grader så att de håller värmen medan du steker pilgrimsmusslorna.

Stek pilgrimsmusslorna som du penslat med olivolja i en grillpanna eller en vanlig stekpanna. Krydda lätt med en aning chili, salt och peppar. Det är viktigt att de inte blir alltför genomstekta för då blir de hårda och tråkiga. De ska han en kärna som är tämligen ostekt i mitten för att fortfarande ha sin spänst och fräschör kvar.

Värm såsen under tiden i en kastrull. Lagar du såsen från grunden har du givetvis gjort den i början av hela tillagningen.

Lägg de stekta pilgrimsmusslorna på grönsaksbädden och häll såsen bredvid.

Servera, kanske med ett gott bröd att doppa i den goda såsen.

Vintips? En Sancerre tycker jag passar utmärkt. Eller en Riesling.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera