Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Rödtunga med vitvinssås

IMG_0410

Den här rätten kan självklart lagas på någon annan fisk, men jag är särskilt förtjust i rödtunga som jag dessutom tycker är relativt prisvärd jämfört med sjötungan. Bergtunga är också gott, men kan vara svårare att få tag på. Hittar jag ingen av dem tar jag gös, röding eller torsk.

Fisken bakas försiktigt i ugn IMG_0411med lite vitt vin och smör. Ibland fyller jag den med en aning pesto av god smak och kvalitet – helst den mildare varianten gjort på ruccola.

Till serveras smörslungad bladspenat och gräddstuvad purjolök. Den innehåller inte så mycket grädde egentligen, utan får smälta i smör, får smak av lite vitt vin och får därefter sjuda ihop med lite grädde. Det blir väldigt gott. Det här är dessutom en lättlagad rätt, särskilt om man använder färdig fryst vitvinssås. Jag hittade en väldigt god beurre blanc, som den här sortens smöriga vitvinssås heter på franska, på affären med franska frysta bra produkter; Picard.

Jag lagade den här rätten helt snabbt till en bjudmiddag en torsdagkväll. Till efterrätt blev det karamelliserade plommonhalvor. Det receptet kommer också här framöver. Men nu till fiskreceptet:

Du behöver för 4 personer:

Till fisken:

en fiskfilé per person eller beräkna ca 150-200 gram fisk per person

ev. ca 1 msk pesto av god kvalitet, gärna ruccolapesto

ca 1 dl vitt vin

en rejäl klick smör på varje fiskfilé

salt och peppar (jag använder gärna blandpeppar – vit-, rosé-, grön-, och svartpeppar)

Till såsen:

beurre blanc – följ recept du finner här på Katinkas Kitchen genom att söka i rutan uppe till höger, eller köp färdig fryst på t.ex. Picard

Till spenaten:

bladspenat (jag prövade Picard’s frysta som höll god kvalitet, annars färsk)

en klick smör att steka spenaten i

1 vitlöksklyfta, skalad och delad på längden som får steka med bara för att ge lätt smak

Till purjolöken:

1 stor purjolök eller två små, väl tvättade (snitta på längden och skölj noga så allt grus försvinner)

en rejäl klick smör att smälta purjolöken i

ca 1/2 dl vitt vin

ca 1-1/2 dl grädde (jag använder alltid laktosfri grädde)

salt och peppar

Gör så här:

Lägg fiskfiléerna i en smord ugnsfast form, salta, peppra och bred på en liten klick pesto på drygt  halva insidan av varje filé. Vik fiskfilén och arrangera filéerna i formen. Häll vitt vin runt och lägg en klick smör på varje. Kanske lite mer salt och peppar över filéerna.

Låt fisken stå tills det är dags att grädda den i ugnen strax före servering. Det tar ca 10-15  minuter.

Skiva/strimla den rensköljda purjolöken. Smält smör i en stekpanna på medellåg värme – jag använder teflonpanna till det här. Lägg i purjolöken och låt den smälta ner. Den ska inte stekas, då blir den hård och lite besk. När den får smälta ner på ganska låg temperatur blir den mild och söt i smaken. Häll efter ett tag på vinet, låt puttra lite, krydda med salt och peppar och häll på grädden. Låt purjolöken puttra ihop med grädden på ganska låg värme.

Under tiden lägger du den frysta spenaten i en kastrull eller annan stekpanna med en klick smör och vitlöksbitarna – jag använde en traktörpanna. Låt spenaten bli varm försiktigt. Den ska inte heller stekas, bara bli varm.

Om du valt färsk spenat ska den stekas “à la minute” precis innan servering i en stekpanna – gärna teflonpanna. Precis när spenaten smält ihop är den klar, så den inte vissnar alldeles. Salta och peppra och servera direkt.

Såsen värmer du i en liten kastrull. Om du valt att göra såsen från grunden börjar du med den innan du ger dig i kast med allt det andra.

Ställ fisken i ugnen som du värmt till ca 150 grader. Se efter så den inte blir för överstekt.

Servera direkt. Jag lägger gärna upp den här rätten åt gästerna med fisken, spenaten, purjolöken och den härliga såsen runtom. Resten av såsen ställer jag fram för gästerna att ta mer av, i en såssnipa som jag värmt med hett vatten så den inte ska svalna för fort. Servera kokt potatis till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply