Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lammracks med grönsakstorn

IMG_0432

Numera kallas det oftast lammracks i affärerna, även om man ibland fortfarande hör lammkarré. Det är helt enkelt en lammkotlettrad som steks hel.

Här har den kryddats med färska örter, citron, vitlök och olivolja och stekts i ugn tills den är perfekt rosa. Tillbehör är de både gulliga och goda grönsakstornen IMG_0428eller grönsaksbakelserna, som jag också kallar dem för. Därtill ugnsstekt potatis i halvor med rosmarin och ett ört- och citronsmör. En mycket god och relativt lättlagad festmåltid.

Du behöver för 4 personer:

lammracks/lammkarré/lammkotlettrad – vad det än kallas bör du beräkna drygt 20o gram kött per person, eftersom benet fortfarande är kvar.

ca 2 klyftor vitlök, skalad och pressad

olivolja

färska örtkryddor (eller torkad om du inte har tillgång till färska) – gärna timjan & IMG_0426rosmarin

det finrivna skalet av en väl tvättad, helst ekologisk, citron

ev. lite av saften av citronen

olivolja

salt och peppar

4-8 potatisar av fast kvalitet, tvättade och skurna i platta halvor

rosmarin – färsk eller torkad (jag använde egenhändigt torkad som jag plockat i Frankrike)herb butter 3 Katinkas Kitchen 066

salt och peppar (jag använder här gärna sel de Camargue, ett salt från sydfrankrike)IMG_0430

olivolja

Receptet på grönsakstornen/grönsaksbakelserna finner du här bredvid eller genom att söka i rutan uppe till höger

Receptet på ört- och citronsmör finner du på samma sätt, eller under kategorin, såser, röror & kryddsmör en bit ner i kolumnen till höger

Gör så här:

Jag är väldigt förstjust i när man smaksätter lammet med vitlök, örter och citron. Vi tar gärna både citronskal och -saft. Blanda ihop örterna, den pressade vitlöken, citronskalet och ev. -saften med olivoljan och gnid in blandningen i köttet. Eller så lägger du allt direkt på köttet. Salta och peppra.

 

Du kan låta köttet stå och dra till sig smakerna tills det är dags att tillaga det.

 

Gör under tiden i ordning potatisen. Skär den tvättade torkade potatisen i halvor så de blir så breda och platta som möjligt. Ställ halvorna på olivoljesmord ugnsfast form eller plåt. Pensla med olivolja, salta, peppra och smula rosmarin över. Ställ potatisen i ugn som du värmt till ca 200 grader. Baka i ca 30-40 minuter tills potatisen är gyllene och mjuk rakt igenom.

Gör kryddsmöret enligt receptet här intill.

Gör grönsaksbakelserna/grönsakstornen enligt sitt recept här intill.

Ställ köttet högt upp i ugnen som du värmt till ca 25o grader. Dra omedelbart ner värmen. Den höga temperaturen är bara till för att ge köttet en fin yta, därefter ska köttet steka på låg temperatur, ca 100 grader. Använd alltid köttermometer för bästa resultat. Stick in termometern i den tjockaste delen. När innertemperaturen är 57 grader är köttet perfekt rosa. Just när köttet steks på låg temperatur blir det jämnt och fint stekt och därtill saftigt. Den som har två ugnar drar nytta av det.

Låt köttet vila en liten stund efter du tagit det ur ugnen innan du skär upp det. Skär antingen så du får som kotlettbitar med ett ben på varje, eller skär upp i en större bit om 3-4 ben per person. Fördelen med det senare är att det håller värmen bättre och inte svalnar lika snabbt vid serveringen.

Servera med de goda tillbehören och kanske en sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply