Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Hallonmoussetårta

IMG_0504

En smak av sommar på vintern eller våren? En ask politiskt inkorrekta färska hallon tillsammans med en ruska citronmeliss och du kan med ganska enkla medel få ihop en ljuvlig sommarsmakande vacker tårta att imponera gäster och/eller födelsedagsbarn med.

Denna tårta passar lika bra vid födelsedagar, på fars eller mors dag, som efterrätt – vår, vinter och sommar eller på en buffé.

Det går utmärkt att använda frysta hallon till moussen. När det finns färska hallon dekorerar du den med dem, annars sparar du undan de finaste frysta hallonen som du dekorerar med – gärna med citronmelissblad.

Botten är här en mandelmarängbotten, saftig och lättgjord. Ett annat alternativ är hallonmoussen på tryfflig chokladbotten. Receptet på den finner du genom att söka i rutan uppe till höger på sökordet hallonmousse.

Tårtan är praktisk eftersom den ska lagas i förväg och serveras som den är, ingen grädde behövs till.

Du behöver till mandelbotten:IMG_0508

3 äggvitor

några droppar citron

en knivsudd salt

ca 250 gram riven mandelmassa (jag river på grova sidan av rivjärnet och fryser gärna mandelmassan ett tag innan så det går lättare och inte kladdar så mycket)

Gör så här med botten:

Riv mandelmassan. Ställ den åt sidan medan du vispar äggvitorna till hårt skum med saltet och citronen.

Vänd ner den rivna mandelmassan och rör försiktigt runt så det blandas.

Häll smeten i den smorda formen och grädda den i ugnen i ca 40 minuter i ca 170 grader. Passa så den inte blir för mörkt. Den ska vara genomgräddad men blir ganska mjuk ändå.

Ställ undan formen så den svalnar medan du gör hallonmoussen.

Till hallonmoussen:

500 gram hallon

1- 1½ dl socker – gärna finkornigt eller malt rårörsocker

½ vaniljstång som du skrapar ur fröna ur (själva vaniljstången kan du sedan lägga i sockret så ger den fin smak till nästa gång du använder sockret) eller en knivsudd korn ur burk med vaniljfrön – finns numera att köpa i de flesta affärer, glädjande nog

2 1/2 dl god vaniljyoghurt (jag använder Valio laktosfri)

5 gelatinblad

2 dl vispad grädde

färska hallon att garnera med

citronmeliss

Gör så här med hallonmoussen:IMG_0505

Passera hallonen genom en sil genom att mosa dem med sked mot silen. Är du lyckligt lottad och har en moulinette använder du den. Detta tar lite tid, men är väl värt arbetet eftersom moussen då blir silkeslen men full av ljuvlig hallonsmak.

Spara några fina hallon till garnering, eller köp ännu hellre en ask färska hallon att garnera med. Ibland väljer jag att kombinera blåbär och hallon. Citronmelissblad är också vackert att garnera med.

Blanda sockret med vaniljfröna och rör sedan ut sockret i hallonpurén så sockret löser sig.

Blanda i vaniljyoghurten.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Vispa grädden i en bunke och ställ den åt sidan ett litet tag.

Lyft upp gelatinbladen med fingrarna och lägg i en rostfri bunke tillsammans med det lilla vatten som kommer med när du lyfter upp gelatinbladen, det vill säga du behöver inte krama ur dem. Ställ bunken över en kastrull eller bunke med vatten som du kokat upp innan, så det fortfarande är hett men inte kokar. Rör i gelatinet tills smält – detta går fort.

Rör ner gelatinet i hallon-yoghurtpurén.

Sist vänder du ner den vispade grädden.

Häll hallonmoussen över mandelmarängbotten i formen.

Ställ in i kylen att stelna, gärna över natten. Tänk på att det tar ett antal timmar innan gelatinet stelnar.

Strax före servering dekorerar du med hallon och citronmelissblad. Tag försiktigt bort den avtagbara kanten (skär längsmed kanten med en kniv så att tårtan lossnar från kanten och inte går sönder när du tar av kanten) och ställ tårtan på ett vackert fat.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

6 Comments to “Hallonmoussetårta”

 1. Mia says:

  Hej! Hur många bitar beräknar du? Hur stor form? Springform?
  Kram Mia

 2. Katinka says:

  Hej! Ja, springform brukar jag använda. Antalet bitar beror dels på diametern på formen, och inte minst på hur sugna gästerna är på tårtan..
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 3. Mia says:

  Den är verkligen jättegod! Funkar den att frysa?

 4. Sara says:

  Hej! Du har missat vilket gradtal botten ska in på, testar nu med ca 160 och hoppas på det bästa. Känner förstås då och då. Gott verkar det iaf!

 5. Katinka says:

  Hej! Oj, tack för att du påpekar det! Det ska vara ca 170 grader, så det borde ha gått bra för dig. Hoppas du blev nöjd!
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 6. Sara says:

  Idag avnjöts tårtan av 25 glada körmedlemmar, alla tyckte den var god och vissa blev smått lyriska. Det enda dumma var att moussen inte stelnade, så jag fick slänga i en till omgång gelatin imorse, det gjorde susen. Tack för ett toppenrecept!

  P.s. Gjorde på blåbär/hallon.

Leave a Reply