Tomatsallad med citronmeliss

IMG_0523

Det är ju som bekant tillfälligheterna som ofta ger upphov till något nytt. När jag skulle göra tomatsallad på härliga romantica-tomater jag hade hemma, visade det sig att basilikan hade givit upp i sin lilla kruka, medan den för efterrättstårtor införskaffade citronmelissen frodades vackert grön. Eftersom tomatsalladen såg lite trist ut med bara tomaterna och den späda knipplöken som jag finstrimlat valde jag att pröva med citronmeliss. Det blev riktigt gott och fräscht.

Du behöver:

1 paket romantica-tomater eller andra goda cocktailtomater, tvättade och delade i halvor

1 färsk knipplök eller vårlök alt. 1/2 gul lök eller schalottenlök

flingsalt

olivolja

några blad citronmeliss, strimlade

Gör så här:

Skär tomaterna i halvor ”tvärs över” så du får vackra halvor, d.v.s. att skaftfästet är i botten av den ena halvan i stället för att du skär igenom det.

Jag tog en färsk knipplök, eftersom jag hade det i kylen. Tvätta den och ta bort det yttersta lagret. Strimla den tunt. Väljer du annan lök skalar du den och skivar i tunna skivor.

Strö lökskivorna över tomaterna. Tillsätt den strimlade citronmelissen, flingsalt, lite peppar och ringla ganska rikligt med olivolja över. Rör runt och dekorera gärna med några fler citronmelisstrimlor.

Servera, till exempel till tryffelpasta eller annan pasta, omelett, kött, fisk eller på en buffé.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera