Chèvreomelett

Först några ord om omelett: det är en av de enklaste, snabbaste rätter man kan laga – men inte helt lätt i början…

Jag som lagat mat sedan jag var tolv år hade länge väldigt svårt att få till en fin omelett. Det var först när jag bodde i Spanien ett tag i 20-årsåldern som jag fick lära mig hur man kan göra en god omelett. Detta recept tycker jag ger en härligt krämig och faktiskt lättlagad omelett, när man väl lärt sig knepen.

Jag föredrar att göra omeletter portionsvis. Den hungrige tar tre ägg per person. Vill man göra större omeletter rekommenderar jag den italienska varianten; frittata – den görs nämligen öppen och kan därför vara större utan att resultatet försämras. Men nu åter till en äkta franskinspirerad omelett:

Du behöver per person:

2 eller 3 ägg

2 små msk vatten

en bit chèvre

färska örtkryddor, hackade (t.ex. basilika, timjan, oregano, persilja)

salt och gärna Herbamare eller Trocomare örtsalt att strö över den färdiga omeletten

olivolja till stekning samt att ringla över den färdiga omeletten

Gör så här:

Knäck äggen i en liten skål, tillsätt vattnet och vispa försiktigt med en gaffel. Här är det viktigt att äggvitorna och gulor blandas, men utan att förlora den lite sega sammanhängande konsistensen. Vispar man för mycket blir det snarare basen till äggröra – då håller inte omeletten ihop. Personligen föredrar jag i varje givet läge vatten framför mjölk. Återigen tycker jag att mjölk (eller ännu hellre grädde) ger basen till en fin äggröra. Men nu är det omelett vi ska göra!

Hetta upp en bra stekpanna – själv använder jag en gammal väl instekt gjutjärnspanna, men ta den panna du föredrar och som du vet är bra att steka i. Se till att pannan blir riktigt varm innan du har i stekfettet. Jag brukar alltid använda olivolja, men man kan blanda olivoljan med en klick smör, för smakens skull. Om man använder bara smör måste det vara klarat smör, annars fälls mjölkpartiklarna ut och bränns i botten av pannan, men genom att blanda med olja undviker man det.

När pannan är varm och oljan ryker lätt, eller smöret slutat fräsa utan att ha bränts, häller du i de lättvispade äggen och drar genast ner värmen till låg värme. Det ska fräsa och bubbla till när du häller i äggsmeten. Lyft omeletten med gaffeln både vid kanterna och i mitten, så att ägg som ännu inte stelnat rinner till botten för att stelna i den varma pannan. Det går ganska fort att steka omeletten när man börjar med varm panna. När den börjar stelna till och det inte är långt kvar smular du eller klickar i chèvren och kryddar med lite peppar och helst färska örtkryddor. När omeletten fortfarande är krämig i mitten utan att vara rinnig, men inte blivit brun på ytan häller du upp den på tallriken så den viks på mitten och läggs dubbelvikt som en halvmåne. Strö salt eller örtsalt över och både för att det är gott och vackert brukar jag ringla olivolja över precis innan omeletten serveras. En omelett ska inte vänta på dig – den kan gästerna gärna vänta på vid bordet och få sin nystekta omelett direkt från pannan då den fortfarande är rykande varm och samtidigt krämig och fin inuti.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera