Maräng med blåbär och vanilj

IMG_0855

När jag får äggvitor över brukar jag ställa dem i en burk eller ett glas med plast över i kylen för att göra någon god efterrätt med maräng någon dag senare. Äggvitor håller flera dagar i en kall kyl, men det är bäst att använda dem så snart som möjligt för bästa resultat.

Här har jag vispat äggvitorna till en fluffig maräng som smaksatts med blåbär och vanilj. Jag hade faktiskt även i mald kardemumma, men den kan uteslutas. Gör större maränger (som på bilden) eller mindre (som då går fortare att baka i ugnen). Det är viktigt att inte röra ihop marängen för mycket med blåbären. Jag rörde lite för mycket, vore snyggare med mer melarat med den vita marängen och den lilablå färgen från blåbären.

Du behöver:

3 äggvitor

1 1/2 – 2 dl strösocker

gärna några droppar citron eller 1/8 tsk vinäger (hjälper äggvitan att stelna)

1 tsk vaniljsocker (helst 1/2 tsk äkta vanila och gärna några vaniljfrön ur en vaniljstång eller från burk som de finns att köpa på numera)

drygt 1 dl blåbär (jag tog frysta, men se till att så lite som möjligt av vätskan kommer med för att inte blöta upp marängen – det bästa är att tina blåbären långsamt i kylen en längre tid)

Gör så här:IMG_0844

Vispa äggvitorna med citronsaften eller vinägern till styvt fluffigt skum. Vispa i sockret lite i taget, tillsätt vaniljen och fortsätt vispa ett tag till så marängsmeten blir blank, fast och fin.

Rör sist ner blåbären försiktigt så du fortfarande har ett fint melerat mönster med randiga virvlar i. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i 125-150 grader (den lägre temperaturen för varmluftsugn) i ca 45 minuter för mindre maränger och upp till två timmar för större maränger. De ska vara fasta och låta ihåligt när du knackar på en maräng. Låt svalna, förvara i burk med tättslutande lock.

Ät som de är eller med glass och/eller grädde.

Mycket njutning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*