Lax, tomater, bondbönor, äpple, chèvre

IMG_1277-300x225Här steks laxen med lite goda kryddor och serveras med en härlig grönsaksblandning på färska bondbönor. De kan vara svåra att få tag på, men ibland kan man finna frysta (t.ex. på franska utmärkta Picard). En annan huvudingrediens här är de långsambakade cocktailtomaterna som tillsammans med färsk rosmarin sätter ljuvlig smak på denna vackra rätt. Såsen som jag serverade till är en inspirationens ingivelse att använda ett äpple som jag hade kvar tillsammans med en bit chèvre. Det blev en riktigt god sås som jag gärna gör om.

Du behöver för 4 personer:

600-800 gram laxIMG_1273

peppar och salt samt gärna någon god kryddblandning – jag använde mint- och limekryddblandning och uteslöt då saltet

olja till stekning

långsamrostade tomater – se särskilt recept som du finner här på Katinkas Kitchen genom att gå in i sökrutan uppe till höger och skriva just ordet långsamrostade, så dyker receptet uppIMG_1274IMG_1272

Till bondbönorna:

ca 400 gram färska bondbönor (utan skal/skidor)

1-2 schalottenlökar, skalade och skurna i strimlor

1 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad

smör till stekning och sedan till ”redning” på slutetIMG_1276

gärna lite mynta, torkad eller färsk finhackad

salt och peppar

långsamrostade tomater som du gjort enligt receptet du finner här på Katinkas Kitchen (se ovan) – spara några tomater till dekoration

Till såsen:

2 äpplen, skalade och grovrivna

ca 75-100 gram chèvre (jag använde den utan kant)

saft från 2 limefrukter

salt och peppar

Gör så här:

Det allra första du gör, redan under dagen, är att långsamrosta tomaterna. Det tar flera timmar, så gör det under dagen eller till och med kvällen innan.

När det sedan är dags att laga rätten börjar du med att göra såsen. Riv äpplet och pressa limejuice över så äpplet inte mörknar/oxiderar. Rör i chèvren, smaka av med salt och peppar och kanske mer limejuice. Den som vill har även lite mosad/pressad vitlök i. Ställ åt sidan till servering.

Fräs den strimlade schalottenlöken i smör på mellanlåg värme tills den mjuknat tillsammans med vitlöken som du tillsätter efter ett tag.

Tillsätt bondbönorna och därefter det vita vinet. Låt puttra ihop. Tillsätt eventuellt lite mer vitt vin. Krydda och låt stå och småputtra på låg värme medan du steker laxen. När det närmar sig servering lägger du i långsamrostade tomater och låter dem puttra med ett litet tag. Red mot slutet av röran med några klickar rumstempererat smör.

Krydda laxen och stek den i olivolja eller en blandning av olja och smör. Stek den så den får fin stekyta men fortfarande inte blir torr och för genomstekt. Använd gärna en elektrisk termometer. Vid 45 grader är den perfekt.

Servera laxen med den goda grönsaksröran och såsen. Om du lägger upp på tallrikarna är det trevligt att dekorera med några tomater.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Det blir mycket lax så här års. Stort tack för ny inspiration!!!
    Sommarhälsningar från fröken Dill

Kommentera