Köttfärssås med chilihetta!

1094935_704713442887551_1465021846_n

Så här års förser mina föräldrar mig och familjen med egenhändigt odlad chili som de odlar i växthusen tillsammans med tomaterna. Chilin har i år blivit mer rikligt än tidigare och framför allt otroligt god! Det är en sort som ger ganska stora vackert djupröda avlånga chilifrukter, fulla med fyllig aromatisk smak och angenäm hetta.

Jag har därför fått pippi på att använda denna härliga chili i allt jag kan; i pastasåser som carbonaran ”with a difference” som gjorde stor succé. Eller som här till att förstärka och hotta upp en fyllig köttfärssås. Verkligt gott – och nyttigt! Chili innehåller mer än 60 gånger så mycket C-vitamin som apelsin. Du kan läsa mer om chili i inlägget här bredvid.

Du behöver för 4 personer:

500-600 gram köttfärs

1 liten gul lök, skalad och finhackad (kan uteslutas och ersättas med 1-3 vitlöksklyftor för den som vill)1174565_704713649554197_1810335180_n

ev. 1-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

2 burkar eller förpackningar krossade, hackade eller passerade tomater (eller en kombination av några)

ev. några färska tomater, hackade

färska eller torkade örtkryddor efter tillgång och smak (gärna timjan, rosmarin..)

peppar

buljong (tärning eller fond på flaska – välj grönsaks- eller kalv-)

gärna en skvätt vin

olivolja till stekning

några msk tomatpuré

färsk röd chili, skuren i tunna ringar eller hackad

Gör så här:

Fräs löken och/eller vitlöken i olivolja på medellåg värme så den steks mjuk utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen, höj värmen och fräs 1148902_704713856220843_558642362_nköttfärsen. Tillsätt vinet, låt puttra ihop lite innan du tillsätter tomaterna.

Tillsätt även buljong eller fond samt örtkryddor och hälften av den mängd chili du valt att använda. Resten tillsätter du vid servering.

Låt puttra ihop, smaka av och peppra samt salta eventuellt.

Koka pastan al dente, så den fortfarande har en lite hård kärna i mitten. Häll av, häll på lite olivolja och blanda i köttfärssåsen. Häll upp i uppläggningsfat eller -skål, dekorera med det sista av den färska chilin. Servera!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

2 Kommentarer

  1. Nu blev jag helt galet sugen på köttfärssås! I somras åt vi en variant som min svägerska och svåger lagade. Den var så himla god. Konstigt den där att något man tror är standard och bara smakar på ett sätt, kan bli så olika beroende på ven som lagar… Din chiliheta lät väldigt intressant!

  2. Visst är det som du skriver – och det är himla spännande. Kanske lite av ett hösttecken att man börjar tänka på köttfärssås…?
    Ett av mina standardtips för supergod snabblagad köttfärssås är att ha glögg i såsen, ingen lök, bara vitlök – och ganska mycket tomat. Blir verkligen mustigt och mycket bra!
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera