Cachumber, indisk salt- och citronmarinerad lök


I Indien kan man ibland få cachumber att smaska på när man väntar på maten, eller som tillbehör till maten. Det är det indiska kökets svar på den mexikanska salsan och kan serveras till det mesta. Lökcachumber sägs främja matsmältningen, enligt den gamla indiska Ayurvediska läran.

Det här är ett tillbehör som låter konstigt – lök för att främja matsmältningen när vi lärt oss att lök är jobbigt för magen? Men det är fantastiskt milt – och gott till det mesta. Det brukar göra succé och ge upphov till intressanta diskussioner vid matbordet.

Jag serverar den antingen som i Indien före maten med poppadoms, naanbröd eller chapatis men tycker också att det är gott att servera den tillsammans med en indisk curry eller annan rätt. 

Du behöver: 

2-3 gula eller röda lökar, gärna ekologiska

salt

spiskummin

ev. paprikapulver eller milt chilipulver

Gör så här: 

Skala några gula lökar och dela dem i halvor. Strimla löken tunt i skivor (halva ringar). Pressa citronsaft, eller limesaft, över och strö salt över. För både smak och utseende tar jag gärna spiskummin och strör på tillsammans med paprikapulver. Marineringen i lök och salt gör att den råa löken blir mjuk och mild i smaken och ett mycket gott tillbehör till indisk – eller annan – mat. Före maten kan den med fördel serveras med pappadom-bröd (Det indiska friterade brödet gjort på linser, vilket således gör det glutenfritt.) tillsammans med någon god chutney att också doppa pappadom-brödet i.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera