Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Rosmaringlass med inkokt frukt

Jag älskar rosmarin! Det är en av mina favoritkryddor, som den trogne läsaren vet att jag gärna använder – på ugnsrostad potatis, i pastasåser och grytor och annat gott.

Här får den sätta speciell 2024558piff på en efterrätt i form av en härligt krämig hemgjord glass smaksatt med rosmarin och en aning vanilj. Den supergoda glassen blir ett härligt komplement till de inkokta frukterna.

Vi experimenterade med både päron och persikor, men det räcker gott med att välja en av dem. Päronen kokas då med fördel hela, medan persikorna delas i halvor eller kvartar beroende på hur stora de är. Lagen består av vitt vin, lite socker, citronskal och vanilj.

Servera den inkokta frukten kall eller ljummen till den nyslungade glassen – en garanterad smaksuccé.2024559

Du behöver för 4 personer:

Till rosmaringlassen:

4 äggulor

1 dl strösocker

4 dl grädde (eller mjölk blandad med grädde)2024561

1/3 vaniljstång, skuren på längden

3-4 kvistar färsk rosmarin

Till den inkokta frukten:

Välj 4 päron, skalade men hela och med skaftet kvar, eller 4 persikor, skalade och delade i halvor eller kvartar med borttagna kärnor

5 dl vitt vin

1/2 dl socker

1/2 vaniljstång, skuren på längden2024560

Gör så här:

Börja med att göra glassmeten, så den hinner svalna ordentligt i kylen innan den ska hällas i glassmaskinen.

Vispa äggulor och socker pösigt. Värm upp grädden med den uppskurna vaniljstångsbiteni en tjockbottnad kastrull. När grädden börjar ryka och precis är på väg att börja koka lyfter du av kastrullen och häller grädden i en långsam stråle över äggvispet under fortsatt vispning. Häll tillbaka gräddblandningen i kastrullen, se till att all äggula kommer med från bunken. Låt glassmeten värmas upp på medelhög värme under konstant omrörning. Det är viktigt att du inte lämnar den en 2024562sekund, eftersom den absolut inte får brännas vid eller börja koagulera i botten – då får du grynig glass. När du märker att smeten tjocknar stänger du av värmen. Om du låter den värmas för länge koagulerar äggulan och det blir grynigt.

Ställ glassmeten att svalna, gärna i ett vattenbad där du ställer kastrullen i diskhon med iskallt vatten i. Se till att det inte är för mycket vatten i vattenbadet – det får absolut inte komma vatten i glassmeten. När det svalnat en del kan du ställa kastrullen i kylen, men om du gör det för tidigt kommer du att få kondens på insidan av locket som rinner ner och blandar sig med glassmeten.

Låt smeten stå i några timmar så den blir helt kall. Du kan ställa in den ett tag i frysen på slutet för att få den riktigt kall innan den hälls i glassmaskinen, men se till att den inte hinner börja frysa till, den ska bara kylas ner i frysen.2024564

Under tiden som glassmeten svalnar i kylen gör du den inkokta frukten:

Skala den frukt du valt enligt anvisningarna. Vi skar päronen i klyftor och konstaterar att det hade varit bättre att låta den vara hel.

Koka upp vinet med sockret och vaniljstången. Lägg frukten i lagen och låt den sjuda. Päronen går lite snabbare att koka än persikorna. Beräkna cirka 15 minuter i koktid. Du kan känna med en sticka så de är lagom mjuka, men de ska ju inte vara sönderkokta utan bara ha blivit angenämt mjuka och goda. Dessutom ska frukten svalna i lagen så de fortsätter att bli lite mjuka efter koktiden.

Låt frukten svalna i sin lag, först i rumstemperatur eller vattenbad och därefter i kylen, om du inte vill servera dem direkt rumstempererade eller ljumma.2024565

Häll den kylda glassmeten i glassmaskinen som du monterat enligt anvisningar. När glassen stelnat lägger du upp den tillsammans med frukt och lite av den goda vinlagen.

På de sista bilderna har glassen serverats efter att ha varit i frysen ett dygn efter att den tillagades (den glass som blev över efter första dagen) och då tillsammans med hasselnötskakor som tillagats på äggvitorna som man får över när man gör glassen:)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld2024590

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply